Kryddor frysta i olivolja.

Winter is coming.

Äh, sommaren är inte riktigt slut än även om det regnblåser något alldeles för jäkligt i Stockholm just i dag. Men vi går mot mörkare och kallare tider. Det gäller att förbereda sig.

Rädda det som räddas kan!

Eller rädda åtminstone de där fina kryddväxterna du drivit upp under sommaren. De som du har strösslat mer kärlek på än på dina vänner. Och som redan börjat sloka och som snart kommer att dö.

Ett smart sätt att bevara örtkryddor är att frysa in dem i olivolja, i form av istärningar. På så sätt har du alltid en smakrik bas att börja din matlagning med. En mire poix/soffritto tar förmodligen ingen skada av lite fräscha örtsmaker, inte sant?

Obs! Använd helst tåliga kryddor som timjan, salvia, oregano, rosmarin – sådana som går att ha med i koket från början. Den här gången slängde jag dock i lite basilika också som test, men förmodligen var det en dålig idé.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Gör så här:

Plocka de ännu spänstiga och klorofyllstinna bladen från kryddväxterna.

Lägg bladen i iskubsformar.

Fyll på med olivolja.

Täck formen/formarna lite löst med plastfolie och ställ in i frysen över natten (eller motsvarande tid).

Häll över de frysta kuberna i en plastpåse och lägg tillbaka i frysen.

Upprepa (om du har ont om formar men gott om kryddor).

Share: