Horchata - mexikansk risdrink

Ett försök till spådom: sommaren 2015 kommer den hetaste kalla drycken vara horchata.

Horchata är en gemensam benämning på en rad olika drycker som utgår från råvaror som ris, mandel, sesamfrön, korn eller jordmandel. Det senare är det som av de flesta sägs vara originalingrediensen, men det är ärligt talat ingen enkel match att hitta ursprunget för den här drycken.

Valencia verkar i alla fall de flesta enas om är någon form av centralpunkt i horchata-världen och därför blir min rubrik ”mexikansk risdrink” något missvisande. Men det är medvetet.

Medan man i spanska Valencia använder sig av jordmandel för att göra horchata (eller orxata som det heter på katalnska) utgår man i Mexiko, och i USA, oftast från ris.

Ris är lättare att hitta än jordmandel i Sverige (kan man ens hitta jordmandel i Sverige?). Lätt=bra. Därför blev det en horchata på mexikanskt vis den här gången. Horchata ingår också i den samling alkoholfria drycker som går under namnet aguas frescas (ungefär: friska vatten), som ofta serveras i stora dunkar på exempelvis taquerior i Mexiko och USA.

Recepten på horchata är lika många som de påstådda ursprungen. Vissa recept innefattar vanilj i någon form. Andra har en skvätt limejuice. För att bara nämna några få variationer.

Men jag utgick i från ett enkelt recept från Follow me Foodie, det passade mig fint. Kom dock ihåg att du förmodligen behöver en kraftfull blender eller matberedare (min är på 1 100 watt) för att ro det här i land. Du ska nämligen pulvrisera rått ris och kanelstänger.

Kom ihåg! Släng inte massan av ris, kanel och mandel du får kvar efter att du har silat horchatan. Gör i stället en enkel och god frukost- eller efterrättsgröt. Koka bara upp massan tillsammans med 2-3 delar mjölk, tills den tjocknat. Servera med russin. Nom nom.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Horchata på mexikanskt vis

  • 50 g ris
  • 60 g mandel, skalad
  • 1 kanelstång
  • 2 dl varmt kranvatten
  • 70 g socker
  • 1-2 dl kallt vatten eller mjölk
  • Malen kanel

Lägg ris, mandel och kanelstång i en skål. Täck med varmt vatten, låt svalna och ställ i kyl över natten.

Lägg blandningen och sockret i en blender eller matberedare. Kör tills det har blivit en så slät vätska som möjligt.

Häll genom en finmaskig sil (spara massan som fastnar i silen!). Späd ut med kallt vatten eller mjölk.

Fyll ett glas med is. Häll över horchatan. Pudra lite kanel över, om du önskar.

Drick.

 

Share: