San Sebastian – obegripligt bra mat

Kött, pommes frites och vaktelägg på Bar Astelena i San Sebastian.

”Här skulle jag vilja bo”.

Det enda som kan konkurrera med min kärlek till mat är min kärlek till att resa (jajaja, familj, flickvän, vänner och så vidare också så klart). Och vart jag än reser så slutar det oftast med att jag känner just som ovan: här vill jag stanna.

Men ibland är den känslan mer äkta än annars. Ofta Alltid handlar det om platser med fantastisk mat och allra minst hyfsat väder. I Paris har jag känt så. I Buenos Aires har jag känt så. I Rio de Janeiro har jag känt så. Varje gång jag åker till Balkanländerna känner jag så.

Och i Baskien (och allt runtomkring) kände jag verkligen så. Vi bilade från Bordeaux (där vill jag också bo) ned till San Sebastian och den staden alltså. Hav, strand, bra väder och mat i absolut världsklass. Överallt.

Pintxos, pintxos, pintxos

Bland annat finns det nästan overkligt många Michelin-stjärnade restauranger i området. Men vi valde till slut att strunta i att boka bord på någon av dessa och jag är så glad att vi gjorde det. I stället lade vi fokus på pintxos, pintxos, pintxos. De sansebastianska pintxos-barerna är världskända av en anledning. Att gå från den ena restaurangen till den andra, att äta en eller ett par smårätter på varje ställe och oftast tillsammans med ett glas txakoli … jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att uppleva mat på. Nu älskar jag att laga mat, men jag undrar om jag ändå inte skulle äta ute varje dag om jag bodde i San Sebastian. Tills pengarna tog slut.

MEN. Vi återkommer till de bästa pintxosbarerna i San Sebastian längre ner. Den allra godaste maten, de allra bästa pintxos vi åt, fanns inte i San Sebastian.

För här är mitt hemliga tips: Hondarribia.

Hondarribia ligger precis vid den franska gränsen och är bara en kort biltur (eller bussresa) bort från San Sebastian. Åk dit och ät lunch på Bar Gran Sol. Det är, utan konkurrens skulle jag vilja säga, min största matupplevelse hittills.

De serverar pintxos, både till lunch och middag, som både till smak och utseende platsar på vilken lyxrestaurang som helst. Att stå på deras uteservering, vid ett bord i form av en stor tunna, och få den ena superrätten efter den andra är något utöver det vanliga. Vissa smakkombinationer var lika otroliga som oväntade, som fläsk med potatispuré och kolasås (!).

Det var dessutom så billigt att vi beställde in nästan varenda rätt de hade på menyn. Bar Gran Sol, alltså. Kom ihåg det.

Här är nästan allt vi åt, fotat med en lusig telefonkamera, därav den dåliga bildkvaliteten:

Detta bildspel kräver JavaScript.

På vägen till eller från Hondarribia kan man också stanna i bergsbyn Oiartzun. Själva byn är kanske inget att skriva hem om, men de har en småtrevlig krimskrams-marknad och ett mysigt litet torg.

Det godaste vi aldrig åt

Men det finns mer att se i Oiartzun (om man har tur och/eller framförhållning). Så håll tummarna för att:

1) ni har lika tur som vi och springer in i en Tamborrada, en mini-version av den trumfestival som hålls i San Sebastian varje år. Och som dessutom sammanfaller med en matfest utan dess like, med helgrillade grisar och en enorm paella.

2) ni har mer tur/framförhållning än vi och får biljett till nämnda matfest. De var slut och vi fick lämna Oiartzun utan vare sig grillat fläsk eller paella.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi missade ovanstående grillfest, och fick i stället åka tillbaka till San Sebastian för middag. Det är å andra sidan förmodligen världens bästa tröstmat.

Så hur ska man välja bland alla pintxos-barer i Donostia, som staden heter på baskiska? Ju mer folk på ett ställe desto bättre, så klart. Men här är mina bästa tips, avgränsade till gamla stan eftersom det är där man oftast hamnar:

Fem pintxos-barer i San Sebastian

Bar Astelena

Kött, pommes frites och vaktelägg på Bar Astelena i San Sebastian.

Kött, pommes frites och vaktelägg på Bar Astelena i San Sebastian.

Ligger precis vid det stora torget i gamla stan, men har inget gemensamt med de många alltför turistanpassade restaurangerna som utgör merparten där. Det grillade köttet på bilden ovan – mumma!

Taberna Gandarias

Gandarias i San Sebastian hade framför allt en gudomlig torsklasagne som vi återkom till.

Gandarias i San Sebastian hade framför allt en gudomlig torsklasagne som vi återkom till.

Calle 31 de agosto är förmodligen den bästa pintxos-gatan i staden. Det ligger mängder med bra ställen längs med den och Gandarias är utan tvekan ett av dem. Beställ torsklasagne (om de fortfarande har den kvar) och ett glas vin. Sätt dig på gatan utanför, ät och titta på folk. Mer behövs inte.

La Cuchara de San Telmo

La Cuchara de San Telmo - en av alla oförståeligt bra pintxos-barer i San Sebastians gamla stadsdelar.

La Cuchara de San Telmo – en av alla oförståeligt bra pintxos-barer i San Sebastians gamla stadsdelar.

Galet mycket folk på det här stället. Trångt, svettigt och helt otroligt hur de kan hålla koll på alla beställningar. Men det kan de. Och maten är strålande. Vi åt både fläsk, biff, foie gras och risotto. Men alla rätter såg fantastiska ut. Ligger på på Calle del Treinta y Uno de Agosto, precis runt hörnet från 31 de agosto.

La Viña

Världens godaste ostkaka på La Viña i San Sebastian.

Världens godaste ostkaka på La Viña i San Sebastian.

Åh, jösses vad jag tycker om det här stället. Och det beror på en enda sak: tarta de queso. Deras ostkaka med ett glas Pedro Ximénez är en klassiker. La Viñas ostkaka är faktiskt den godaste efterrätten jag känner till. 31 de agosto.

A Fuego Negro

Gillar du sliders? Gillar du wagyu-biff? Det är det man ska rikta in sig på här. Ligger på, just det: 31 de agosto.

Borda Berri

Ett litet, klassiskt ställe med rustik och smakrik mat. De rödvinsbräserade kalvkinderna är suveräna.

Share: