Flankstek är som klippt och skuret för att tillagas med sous vide-teknik.

Mina försök med sous vide-matlagning fortsätter. Och jag upptäcker fler och fler saker som passar extra bra att tillagas på det här sättet, i vattenbad, under kontrollerad temperaturhållning.

Flankstek är utan tvekan en sådan sak. I somras, i samband med besök hos vänner i hälsingska Järvsö, köpte jag med mig både fin högrev och en stor bit flankstek. Den förra blev ganska snart en texas chili, men flanksteken har legat i frysen och väntat. Till alldeles nyligen när jag bestämde mig för att tillaga den sous vide.

Jag delade flanksteken i två och testade två olika metoder: den ena halvan stekte jag på hårt FÖRE sous vide-badet, medan den andra sidan fick klara sig utan förstekning.

Båda bitarna, kryddade med salt och peppar, vakuumförpackades sedan och stoppades ner i det 55-gradiga badet i 8 timmar. Därefter krämade jag på gjutjärnspannan på högsta värmen och stekte båda bitarna i rikligt med smör, vitlök och timjan.

Köttet blev otroligt mört, med en perfekt rosa kärna, och det gällde båda bitarna. Den förstekta biten var nååååågot bättre än den som inte stektes på förhand, men skillnaden var marginell. Och tillsammans med potatisstomp och sås gjord på köttsafterna som sipprat ut i vakuumpåsen blev det här en finfin måndagsmiddag delad med vänner. De gav två tummar upp!

Flankstek är ett strålande exempel på något som lämpar sig extra bra för sous vide. Det här kommer jag garanterat att göra igen.

Flankstek sous vide

  • Flankstek
  • Salt
  • Peppar
  • Smör
  • Vitlök
  • Timjan

Sått sous vide-badet på 55 grader.

[här kan du försteka flanksteken snabbt om du önskar, tills den fått fin färg]

Salta och peppra flanksteken.

Vakuumförpacka köttet (eller använd den enkla ”vattennedsänkningsmetoden” med en ziplock-påse) och lägg i vattenbadet.

Tillaga i ca 8 timmar.

Ta upp ur badet och ta ut köttet (men spara köttsafterna till att göra sås!).

Klappa flanksteken ordentligt torr med hushållspapper.

Värm upp en stekpanna till max och lägg i en generös mängd smör tillsammans med ett par vitlöksklyftor (behöver inte skalas) och några kvistar timjan. Lägg i köttet och stek snabbt tills det har fått fin färg, 1-2 minuter. Skeda, skeda, skeda över smör under tiden.

Låt vila i 5-10 minuter. Skär upp.

Bjud vänner till bordet.

Share: