Dunja – rakia på ett kick

Dunja (rakia) sous vide. Inte riktigt som äkta varan, men tillräckligt nära.

Det tog några resor till forna Jugoslavien innan vi klickade, jag och Balkan. Men sedan några år tillbaka är det få platser jag håller lika kärt som Slovenien, Kroatien, Bosnien och Serbien (länder som Montenegro och Albanien återstår att upptäcka).

Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är jag gillar så mycket med den västra delen av Balkanhalvön. Kanske är det maten, kanske är det gästfriheten. Förmodligen är det en blandning av dessa två. Att man möts genom mat. Och genom dryck. Över borden.

Lite tur har jag haft också, ska tilläggas. För några år sedan reste jag och min då blivande flickvän genom Kroatien, Bosnien och Slovenien. En fantastisk resa i sig men vår romans med forna Jugoslavien hade kanske slutat där, vore det inte för min reskamrats genidrag inför trippen. I sin ungdoms dagar hade hon en brevvän i Ljubljana och på chans skickade hon ett brev (ja, ett riktigt brev) till den adress hon använt 10–15 år tidigare.

Strax före vår ankomst till Ljubljana fick hon en vänförfrågan på Facebook.

Vi mötte Nina, som hon heter, och hennes karlslok Miha, för en kaffe. Kul att säga hej i alla fall, tänkte vi. Det slutade med att de visade oss halva Slovenien under de få dagar vi var där. På ett par dagar hann vi vandra i Škocjangrottorna, besöka Lippizanerhästar, festa hela natten i underbara Metelkova och äta, dricka och skratta tillsammans med en hel hög nyfunna slovenska (och kroatiska, och franska) vänner.

Eller slutade där, förresten? Det slutade inte alls där. Vänskapen är i högsta grad levande och den har lett oss till nyårsfirande på lyxbåtar i San Remo, till strapatser i Monaco, till skidsemestrar i Kitzbühel och inte minst – till att vi återvänder till Slovenien eller Kroatien (där de har sitt sommarhus) så fort vi kan.

Vart vill jag komma med det här då? Ja, till mitt recept på rakia faktiskt.

För så här är det. Inte bara har våra slovenska vänner lärt oss att älska Balkan. De har också lärt oss att älska rakia (rakija/raki, kärt barn har många namn).

Få matminnen i livet är bättre än det från bakgården av deras sommarhus i Kroatien. Hemgrillad ćevapčići med rå lök och en kopiöst stor burk Ajvar. Vin som flödade. Abba på hög volym. Oerhört mycket struntprat. Och en hel del rakia.

Rakia är, för den som inte vet, det som dricks överallt i forna Jugoslavien (och många länder där i krokarna). Det är sprit gjord på olika jästa frukter och, har jag fått lära mig, inget för alla. Men jag älskar det (i resonabla mängder, ta det lugnt med spriten ungdomar!).

Däremot är min favorit inte den klassiska slivovica, som görs på plommon. Min favorit är dunja, som betyder kvitten och som logiskt nog tillverkas av just denna frukt (Dunja är dessutom ett populärt namn där nere, en av de grymmaste Dunjorna finns inbäddad längst ner i inlägget).

Tyvärr är det omöjligt att få tag på dunja i Sverige. Fram till nyligen har det också varit väldigt svårt att få tag på kvitten, men plötsligt såg jag det på hyllan i en av närbutikerna och en tanke slog mig:

”Kan man göra dunja själv?”.

Kvitten.

Kvitten.

Jag vet att det är förbjudet att bränna hemma. Men att smaksätta köpesprit från systemet är det inte.

Det tar däremot en väldig massa tid, vanligtvis flera veckor, och jag har ett svagt tålamod. Tur att det i dag finns genvägar.

Billig vodka + ny teknik = rakia på nolltid.

Jag hittade ett recept på limoncello gjort med sous vide-metoden, och jag tänkte att det kanske går att applicera även på dunja.

Vet ni? Det gör det.

Vodka och skivad kvitten i en plastpåse blir på bara ett par timmar en hemgjord variant av dunja. Det når inte den äkta varan, men det är väldigt gott och släcker i alla fall min Balkan-abstinens något.

Vodka och kvitten. Dunja in the making.

Vodka och kvitten. Dunja in the making.

Saknar du också Slovenien? Serbien? Bosnien och Hercegovina? Kroatien? Montenegro? Kosovo? Makedonien?

Här har du lite plåster på såren.

Obs! Du behöver en sous vide-cirkulator eller motsvarande för det här receptet. Det går att göra utan, men då får man som sagt vänta i några veckor. Här finns instruktioner.

Dunja (rakia) sous vide

  • 350 ml vodka, med så ren smak som möjligt
  • 3 kvitten, skivade

Med sous vide-cirkulatorn, värm upp ett vattenbad till 57 grader.

Häll vodkan i en förslutbar påse (ziplockpåse). Lägg i kvitten, förslut påsen (försök få ut så mycket luft som möjligt) och lägg ner i badet.

Tillaga i 2–3 timmar. Sila av.

Låt svalna. Häll upp.

Na zdravje!

Share: