Vegetarisk boeuf bourguignon – bon appétit!

Vegetarisk boeuf bourguignon.

Jag utlovade ett recept på vegetarisk boeuf bourguignon. Här kommer ett recept på vegetarisk boeuf bourguignon.

Det här är i princip exakt samma recept som jag använder när jag gör boeuf bourguignon med kött, vilket mer eller mindre är Julia Childs variant (som går att finna i  Anders Öhmans blogg). Skillnaden är att jag använder rökt tofu i stället för bacon och vegobitar i stället för kött. Det jag gillar med det här receptet är att man behåller ”köttigheten” i rätten. Jag vet att det finns vegetarianer där ute som just vill undvika att rätter försöker efterhärma kött, men här tycker jag att det är att föredra.

Ingen ska förresten få för sig att jag är någon vidare kännare av vegobitar, men jag tyckte att de som jag hittade fungerade bra. Jag letade egentligen efter Anammas vegobitar, då detta var vad Jävligt Gott-Gustav tipsade om, men dessa fanns ingenstans att finna. I stället hittade jag de här:

Vegetariska grytbitar, inköpta på Goodstore på Skånegatan.

Vegetariska grytbitar, inköpta på Goodstore på Skånegatan.

Till synes en taiwanesisk produkt som säljs i Europa av företaget KF Enterprise BV, och eventuellt är det de här bitarna det handlar om. Jaja, soja är i alla fall huvudingrediensen och de smakar riktigt gott i en gryta. Det fina var att det gick att ha grytan bubblande på spisen lika länge som med riktigt kött, utan att bitarna fick någon obehaglig konsistens. Bitarna finns i alla fall på Goodstore på Skånegatan, och säkert på en massa andra ställen också, om någon blir sugen.

Receptet nedan är lite på en höft när det gäller mängd. När det handlar om grytor så är inte exakthet så himla viktigt. Släng i mer av det du gillar, mindre av det du tycker mindre om. Och snåla inte med vinet! Men viktigt: Se till att du inte häller i hela flaskan i grytan! Det går ju som ni vet inte att göra beouf utan att samtidigt också smutta på ett glas. Se också till att välja ett vin med hög fruktsyra och hög fyllighet, men med mindre strävhet. Det blev jättebra med det här vinet, till exempel.

Det går utmärkt att göra vegetarisk boeuf i förväg. Bäst blir det om du förbereder endast basen (utan lök och champinjoner) och sedan steker på lök och champinjoner medan grytan återuppvärms på spisen inför servering.

Nu till receptet. Så här gör man:

Vegetarisk boeuf bourguignon.

Vegetarisk (men köttig) boeuf bourguignon.

Vegetarisk boeuf bourguignon

För 4 personer

  • Rökt tofu, 125 g (ett halvt paket)
  • Vegobitar, ca 300-400 g
  • En gul lök
  • 1-2 morötter
  • 30 g mjöl (ca en halv deciliter)
  • Salt, peppar
  • En flaska (minus ett glas) rött vin
  • Grönsaksbuljong, vid behov (vinet täckte mer än väl för mig, så jag smulade bara ner en halv svampbuljongtärning från Kallø)
  • 1 msk tomatpuré
  • Ett par timjankvistar
  • Ett lagerblad
  • Två vitlökar, lätt krossade.
  • Persilja

Hacka tofun eller skär i strimlor, s k lardons (så här). Stek i olja i stor gryta på låg-medellåg värme i 5-10 minuter, tills de har fått lite krisp. Lägg undan på fat. Höj värmen och stek vegobitarna i samma gryta tills de har fått fint med färg på alla sidor. Lägg på samma fat som tofun.

Skala löken, dela den på mitten och skiva tunt. Skär morötterna i grova slantar. Sänk värmen något och stek grönsakerna i samma gryta tills de har fått en hel del färg, 10-15 minuter. Målet är att få så många maillardreaktioner som möjligt innan det är dags att slå på vätska.

Lägg sedan tillbaka vegobitar och tofu i grytan. Salta och peppra, pudra över mjöl och skaka grytan så att mjölet lägger sig runt alla bitar. Stek på medelhög värme i några minuter, skaka igen och stek ytterligare några minuter. Häll sedan på vin (eller vin+buljong) så att det precis täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan, lagerblad och vitlök och låt grytan koka upp. Sänk värmen och låt allt småputtra under lock tills du är nöjd med konsistensen. Eftersom det är vegobitar behöver den inte koka i flera timmar, men blir inte direkt sämre av det.

Medan grytan kokar:

  • En handfull smålökar, skalade
  • Smör
  • Timjan
  • Persilja
  • Lagerblad
  • Vin (rött eller vitt) eller sherry.
  • En handfull små champinjoner
  • Mer smör

Bryn lökarna i smör tills de får fin färg. Tillsätt en rejäl skvätt vin eller sherry (eller för den delen buljong), ett lagerblad, färsk timjan och ett par persiljekvistar. Lägg på lock och låt sjuda tills lökarna är mjuka.

Stek champinjonerna hela (eller halvera om de är för stora) på medelhög värme tills vätskan kokat ur och tillsätt sedan smör och stek tills gyllenbruna.

När grytan är klar:

Häll i lökar och champinjoner i grytan. Smaka av med salt och peppar. Hacka persilja och strö över.

Servera med kokt potatis eller potatispuré.

Share: