Koka pasta i en stekpanna.

Först och främst:

Nu finns Matfrosseri på Instagram. Följ mig här. Sedan tidigare finns jag på Facebook och Twitter, så gå in och gilla sidan där också, om du inte redan har gjort det. Tack och bock.

Nu över till dagens inlägg.

Det finns så många myter när det gäller matlagning. Så många tillagningsmetoder som är huggna i sten, trots att man inte egentligen vet varför man gör på ett visst sätt.

Koka pasta är en sådan sak, visar det sig. Det ska göras i en stor kastrull, i mycket vatten och pastan ska läggas i när vattnet kokar intensivt. Så sägs det i alla fall.

Men jag tror kanske inte längre att det stämmer. Efter att ha snubblat över ett videoklipp (se ovan) där matkemisten Harold McGee visar ett alternativt sätt att koka pasta, så var jag tvungen att testa. Och det fungerade alldeles strålande bra!

  • Det går snabbare.
  • Pastan klibbar inte ihop – trots att man inte rör runt.
  • Den blir perfekt tillagad.
  • Du sparar på energi.
  • Du får en jättesmarrig såsbas på köpet.

Det är dessutom väldigt enkelt. Kolla antingen på videon ovan eller följ dessa enkla instruktioner:

Ta en stekpanna och och lägg i pastan. Fyll på med 1-1,5 liter vatten och salta. Sätt på plattan på högsta värme och låt koka upp. När pastan är klar, ta upp med hålslev och använd den kvarvarande stärkelsevätskan/pastavattnet som bas till pastasås.

Så här ungefär:

 

Nackdelen är at du inte kan använda dig av den tid som står på paketet, eftersom pastan också tillagas medan vattnet närmar sig kokpunkten. Men jag använder mig aldrig av de tiderna annars heller.

Oavsett vad så verkar mängden vatten man tillagar pastan i vara av liten vikt. Food Lab-Kenji har undersökt saken närmare och konstaterat att det inte finns några direkta fördelar med stor kastrull och mycket vatten. Det håller inte värmen på vattnet bättre, det minskar inte risken för hopklibbad pasta och tillagningen blir inte heller mer jämn.

Däremot föredrar han, till skillnad från Harold McGee, att trots allt lägga i pastan i kokande vatten. Hans princip är i stället att koka upp vattnet i en mindre kastrull, slänga i pastan och låta vattnet sjuda upp igen. Sedan rör han om ordentligt en gång och STÄNGER AV plattan och sätter på ett lock. När den avsedda koktiden är klar så är pastan perfekt, trots att den inte kokar hela tiden.

Jag har inte testat det här än, men jag litar på Kenji. Det får bli nästa test.

Share: