Zucchini, hemodlad - bara inte mitt hem.

I år hade jag storslagna planer för en prunkande balkong där jag kunde plocka mina egna grönsaker och örter. Min entusiasm blev inte mindre av att zucchinifröna jag planterade sköt upp grönt ur såjorden redan efter några dagar.

Så fortsatte det i ett par månader tills plantan var hög (men gänglig) och jag bara väntade på att den skulle bära frukt. Vackra zucchiniblommor blev det. Och en gång var det faktiskt en liten zucchinibäbis som kämpade sig fram några dagar men i stället för att växa sig stor och stark slokade den snart iväg till växthimlen.

Jag vet inte om det var min skuggiga balkong, mjöldaggen som angrep växten efter en tid eller bara en oduglig trädgårdsmästare som var felet. Men det blev ingen zucchini den här gången (däremot oregano, dill, ett par tomater och EN rädisa).

Se själva, det här gör ingen glad:

En gång en vacker zucchiniplanta.

En gång en vacker zucchiniplanta.

Som tur är har jag vänner. Fantastiska sådana!

Det tog inte lång tid efter att jag nämnt min bedrövliga zucchiniplanta innan två av mina finaste kamrater räckte över en tung plastpåse – ”här får du!”. I påsen låg ett halvdussin stora, vackra, gula, gröna, sneda zucchinier. Uppdrivna utanför deras sommarstuga i Hälsingland.

En sådan fin gest kräver ett fint recept.

Här är mitt allra finaste i kategorin soppor.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Zucchini- och parmesansoppa med pinjenötter

  • Zucchini, ca 500 g
  • Gul lök, 1 stor
  • Pinjenötter, 50-75 g
  • Grönsaksbuljong, 1 liter
  • Salvia, 2-3 msk (färskhackad är godast men torkad funkar)
  • Parmesan, riven, 100 g parmesan
  • Vispgrädde, 2 msk

Skiva zucchinin (ungefär 0,5 cm tjocka skivor) och hacka löken.

Hetta upp en rejäl slurk olja i en stor kastrull eller emaljerad gjutjärnsgryta och stek zucchini, lök och pinjenötter tills grönsakerna är mjuka. De ska inte bli brända.

Häll över grönsaksbuljongen och salvian och koka upp. Låt sjuda på svag värme i 15-20 minuter.

Häll i parmesanosten och koka upp igen. Ta bort kastrullen från plattan.

I med en stavmixer (eller kör i matberedare) och mixa tills zucchinibitarna är borta. Helt slätt behöver det inte bli, lite tuggmotstånd av pinjenötterna är bara gott.

Upp på plattan med kastrullen igen och värm upp soppan lite. Avsluta med en skvätt grädde och mer salvia om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

Ät med ostmacka.

Share: