Tryckkokare – är det värt det?

Mitt intresse för köksprylar tar sig lite väl ofta orimliga proportioner. Jag köper innan jag tänker, om man ska hårdra det. Eller jag tänker på så sätt att jag ser till att ta del av varenda test som finns för den aktuella prylen, för att se till att få det bästa av det bästa (inom rimliga prisnivåer) varje gång.
Tyvärr tänker jag inte särskilt noggrant igenom det viktigaste: Behöver jag köksprylen ifråga?
Alltför många gånger har jag motiverat ett lite för dyrt köp genom att lura mig själv att ”det här är minsann något som jag kommer att ha resten av livet”. För att ett år senare hitta en roligare pryl, sälja den gamla på Blocket, och ”investera” i en ny maskin.
Inte lär jag mig heller. Därför, låt mig presentera mitt senaste tillskott:
Jag har köpt en tryckkokare.
Varför har jag köpt en tryckkokare?
För att … jag behöver en tryckkokare. Väl?
Tryckkokare eller slow cooker?
Ett annat skäl skulle kunna var att jag tittar på, och inspireras av, alldeles för många matlagningsprogram. I synnerhet skulle jag vilja lägga skulden på Masterchef Australia, som jag följer slaviskt och som för övrigt slår motsvarigheterna från Sverige (för mesig produktion), USA (för mycket löjlig och överdriven dramatik) och England (bra, men alldeles för … brittiskt grått) med hästlängder.
I den här typen av matlagningsprogram är deltagarna oftast begränsade av tid. Och vill de då bräsera tuffa köttbitar eller laga en smakspäckad buljong finns det bara en lösning: att använda tryckkokare.
Men jag tävlar ju inte om att bli Sveriges mästerkock. Varför behöver JAG den här mackaprylen?
Behöver och behöver. Men tidspress upplever många när det handlar om matlagning även till vardags. Och väldigt ofta känner i alla fall jag att jag inte hinner göra en mör köttgryta på den fritid jag har. I alla fall inte om jag ska få behålla jobbet. Det är här tryckkokaren ska göra mitt liv liiiiiite lättare och bättre, är det tänkt.
Jag funderade ett tag på att köpa en slow cooker i stället, men konstaterade att det kräver en hjärna med förmåga att planera i förväg, vilket jag saknar. En slow cooker tar lång tid men sköter sig själv. Du kan till exempel lägga i alla ingredienser innan du går till jobbet och när du kommer hem har du en färdig gryta.
Men jag behöver något där saker som egentligen ska ta lång tid går snabbt. Jag vill kunna spontangöra en boeuf bourguignon. Det kan jag göra i min tryckkokare.
Hur fungerar tryckkokare?
Men hur funkar det här spektaklet då? Lustigt att du undrar. För så här är det:
En tryckkokare är i princip en kastrull med ett tätslutande lock och en gummipackning, som förhindrar att luft eller ånga sipprar ut.
Vätska som värms upp i en vanlig kastrull förångas successivt. Men i en tryckkokare, eftersom den är sluten, hålls ångan kvar och trycket i behållaren ökar. Det ökade trycket leder i sin tur till att kokpunkten stiger, från vanligtvis 100 grader (vid havsytan) till runt 120 grader hos moderna tryckkokare.
Det är det här som gör att tillagningstiden minskar så drastiskt. Och då menar jag drastiskt. Tumregeln är att för var femte grad celsius som kokpunkten ökar, halveras tiden det tar att laga maten. Så det som normalt tar 12 timmar att laga, tar i en tryckkokare med fullt tryck endast 45 minuter.
Exploderande tryckkokare
Och, ja, tryckkokare kan explodera, men det är knappast någon risk med de nyköpta varianterna. Alla tryckkokare är utrustade med en ventil som reglerar trycket i kokaren, och alla nya exemplar har minst en säkerhetsanordning om ventilen mot förmodan skulle täppas till eller sluta fungera.
Försök heller aldrig att öppna en tryckkokare innan trycket har sjunkit. Det är förvisso svårt att överhuvudtaget rubba locket på grund av trycket, men det är också potentiellt livsfarligt om du skulle lyckas. Pang, bom, krasch. Tryckokarexplosion.
Men om du inte har en tryckkokare från, säg 1681 (det var då den uppfanns av franske fysikern Denis Papin), så har du förmodligen inget att oroa dig för.
Så räds ej. För det finns massor av smaskigt som man kan göra i en tryckkokare. Jag har en hel hög recept planerade för framtiden. Bönor och fläsk, morotssoppa. risotto, carnitas, med mera, med mera. Hittills har det bara blivit ett, men det här superenkla receptet på kycklingbuljong (som jag aldrig orkar göra annars) är just ett sådant som får mig att älska denna fiffiga lilla pryl:
Kycklingbuljong i tryckkokare
- 2 kycklingskrov
- 1 morot, skalad och delad i ganska grova bitar
- 1 lök, skalad och kvartad
- 2-3 lagerblad
- Några kvistar timjan
- 1,5 l vatten
Lägg alla ingredienser i tryckkokaren. Sätt på locket ordentligt och sätt plattan på hög värme för att få upp trycket. Värm till maxtryck, 15 psi/1 bar, och sänk sedan till låg värme.
Tryckkoka i 45 minuter och stäng sedan av plattan och låt tryckkokaren stå tills trycket har försvunnit (tar 10-20 minuter).
Sila av.