Sommardryck: kallbryggt kaffe

Kallbryggt kaffe – särskilt bra för iskaffe med mjölk.

Här sitter jag i mitt nedsläckta lilla kök och stirrar ut genom balkongdörrarna, nyvaken och besviken. Det droppar enerverande från balkongen ovanför. Dropp, dropp, dropp, dropp. Inte alls det där mysiga smattrandet som regn kan vara, när det väljer att landa på till exempel plasttaket till en inglasad veranda. Nu är det bara blött och kallt. Dropp, dropp, dropp, dropp.

Jag lyckades pricka in min tiodagarsledighet så att den började exakt samma dag som värmen försvann. Mina planer på att varje dag ta en filt i den ena handen, en bok i den andra och sedan landa min lekamen i gräset på diverse parker i Stockholm gick det åt pipsvängen med.

Med facit i hand skulle jag kanske ha bokat den där resan till Barcelona som jag funderade på. Fast, äh, sitta och såsa på någon uteservering med 28 grader i skuggan och där det enda regn att tala om är det bestående av tapas och cava som forsar över en. Inget för mig.

Dropp, dropp, dropp, dropp.

Hmm … och kaffet smakar bra?

Ja, det gör faktiskt det!

Det här är inget blogginlägg för självömkan. Nu tänker vi positivt. Glöm inte att du kan leva SJU ÅR LÄNGRE om du slutar älta. Det är sant, kolla här bara!*

Så hur vänder vi på en dag som börjar i regn och rusk? Jajebraje, du tänker rätt. Med kaffe.

Tidigare har jag skrivit om det fina med manuell bryggning, och nu har jag hittat en ny kompis bland kaffemetoder:

kallbryggt kaffe

Att kallbrygga kaffe innebär att låta malet kaffe ligga och dra i kallt vatten ett antal timmar. Sedan silas kaffet av och det som skapats är ett kaffekoncentrat som håller ett par veckor i kylen. Koncentratet späds med 2–3 delar vätska för att få en drickbar kopp (det jag kallar drickbar, märk väl).

Det fina med kallbryggning är inte bara att det är gott och praktiskt (kaffet blir klart på nolttid). Det ger dig också stora valmöjligheter:

  • Iskaffe med mjölk: 2–3 delar kall mjölk, socker efter smak och en näve isbitar.
  • Iskaffe: 2–3 delar kallt vatten och en näve isbitar.
  • Kaffe-kaffe: 2–3 delar hett vatten.

Särskilt utspätt med kall mjölk är kallbryggt kaffe en vinnare. Återigen, det är min högst personliga åsikt men å andra sidan ges jag rätt av erkända Serious Eats.

Så hur göra kallbryggt kaffe? Det är verkligen så enkelt som det kan bli. Det enda du behöver är lite framförhållning. Mitt recept utgår ifrån en halvliter vatten, men det går så klart att göra mer eller mindre. Använd så grovmalet kaffe som möjligt, för att det ska vara enklare att sila.

* Nej, det är inte sant.

Kallbryggt kaffe

  • 500 g kallt vatten
  • 125 g kaffe, grovmalet

Häll vatten i behållare. Häll kaffe i samma behållare. Rör om så att allt kaffe blir blött.

Låt stå i rumstemperatur i 12 timmar, eller i kylskåp i 24 timmar.

Sila av kaffet genom en sil. Sila på nytt genom ett kaffefilter eller en silduk. Den andra silningen kan ta ett bra tag, men medan det står och droppar kan du ju ta en promenad eller nåt.

Häll upp i ren flaska/burk och ställ i kylen.

Späd ut på valfritt sätt och drick.

Share: