Skaldjursfond (hummer och räkor) från min ledstjärna i köket

Skaldjursfond med hummer- och räkskal.

Jag har en vän. Eller vän och vän, se hen snarare som en andlig ledare inom allt som rör kokkonst. Det är hen som … eller, låt oss förresten ge hen ett namn först. Typ … Kvaser? Kvaser blir bra.

Det är Kvaser som, när jag ställer en till synes enkel fråga (hur ska jag steka bröd i smör?) eller ber om ett enkelt råd (kan jag verkligen ha hummerskal OCH räkskal i en skaldjursfond?), kommer med ett långt svar. Och sen ett tillägg till det svaret. Och sen ytterligare ett. Och ett till. Och två till. Och sen ett avslutande svar. Och så ett extra ”du kommer väl ihåg att, du får absolut inte glömma att …!”, för säkerhets skull.

Och det är de här råden som i nästa skede gör mig till EN BÄTTRE MATLAGARE.

Mystisk figur

Vem är då Kvaser? Kvaser kan, som hen själv säger, beskrivas som:

”Mannen på vinden, mannen med solglasögon som stirrar in i ditt kök med kvällsmörkret som skydd och förbannar att du köpt färdigmald svartpeppar”

Om det nu är en man ens. Det är ingen man jiddrar med i köket, hur som helst.

Däremot hälsar hen ödmjukt att jag ska be mina följare att komma med förslag på förbättringar till recepten och delge dessa ”för utvecklingens skull”.

Så alla mina följare (Hoho!?): Kom med förslag på förbättringar!

Jag ser framför mig att Kvasers recept kommer att bli ett stående inslag på bloggen. De är för bra för att undanhållas er.

”En finsk skvätt”

Det som jag gillar med recepten är att de sällan (aldrig) innefattar några mått eller enheter. Man tvingas tänka lite själv, helt enkelt. Det är inte hämmande, det är utvecklande! Vi börjar med det som började med frågan: Kan jag blanda hummerskal med räkskal i en skaldjursfond?

Svaret Svaren, i urval, lät bland annat så här:

”Blir sån jäkla bra mix med hummer och räka!”

”Mina tre, kanske inte helt allmänt vedertagna, favoriter: morot, lagerblad och tomatpuré”

”Och med ’en skvätt vin’ så menar jag en finsk skvätt – alltså en halv flaska typ.”

”Ska kanske inte sjuda en hel timme. Kan bli lite beskt. Tänk 34 minuter och allt över det blir bättre och bättre tills det blir lite beskt.”

”Ibland har jag fuskat med pyttelite socker ovanpå skalen när de gått in i ugnen. Fick tipset av en galen rysk kallskänka på Hasselbacken.”

Skaldjursfond med hummer och räkor

 • Skal från två humrar och ett kilo räkor, typ
 • Fänkål, en halv
 • Lök, 1 st
 • Rotselleri, en liten bit
 • Palsternacka, 1-2 st
 • Morot, 1 st liten
 • Tomatpuré
 • Citron
 • Vitt vin
 • Lagerblad, 1-2
 • Pepparkorn, vita och svarta
 • Timjan

Sätt ugnen på 225 grader. Fyll en plåt med hummer- och räkskal samt fänkål, lök, rotselleri, palsternacka och morot i grova bitar. Toppa med några skivor citron och häll över typ en halv flaska vitt vin.  Sprinkla över ganska rejält med tomatpuré och kör in plåten i ugnen. Bränn av skalen tills de får fin färg.

Ta fram din största kastrull och släng i hela köret. Täck med vatten och tillsätt lagerblad, några vita och svarta pepparkorn samt en rejäl bukett timjan. Koka upp, skumma av och låt sjuda allt i MAX EN TIMME (se citatet ovan).

Sila av allt och pressa ur det sista av safterna genom en finfin sil.

Reducera fonden till hälften. Klart.

Om du inte ska använda den direkt – t ex genom att späda med grädde och krydda med salt och peppar till en supersoppa – så går det utmärkt att FRYSA IN skaldjursfond. Häll då över den reducerade fonden i istärningsformar och ställ in i frysen tills det stelnat. Sedan häller du över de frysta fondbitarna i ziplock-påsar (snabbt helst, då de tinar snabbt) och lägger tillbaka i frysen. Klart!

Eller så gör du som Kvaser föreslår:

”Blanka med kallt smör som du vispar ner. Bygg ett berg med hummer och räka blandat med dill och citronsaft i mitten i en djup tallrik. Häll på framför ögonen på gästen. Sen håller man käft och äter.”

Share: