Sima - finländsk "mjöd" som dricks till valborg.

Valborgsmässoafton och första maj står inför oss. Arbetarrörelsen förbereder således sina demonstrationer runtom i världen, samtidigt som Marshallöarna firar sin nationaldag lite i skymundan.

Själv måste jag tillbringa större delen av helgen på jobbet. Men lite valborgsfeeling har jag ändå skapat här hemma. Lite vikingakänsla, rent av.

Jag har gjort mjöd.

Precis som påsk är valborgshelgen ingenting som jag lägger större fokus vid generellt sett. Men vissa saker hör valborg och första maj till. Och i vår familj har den saken varit sima – finsk mjöd.

Inte för att jag tidigare har varit särskilt fäst vid sima. Jag minns mest hur det varje vår i garaget/förrådet/hallen stod ett gäng flaskor med ett grumligt, ljusgult innehåll där det flöt omkring några uppsvällda russin på toppen. Det såg halvgott ut. Och jag vill inte heller minnas att jag gillade smaken något vidare.

Men med åldern kommer visdomen. Och mer sofistikerade smaklökar. Först nu börjar jag förstå storheten med sima.

Sima är kanske egentligen inte mjöd i den rätta bemärkelsen. Den innehåller ingen honung, till exempel, utan består av de enkla beståndsdelarna socker, jäst, vatten, citron och russin.

Till sima äts traditionsenligt tippaleipä, ett slags struvor eller finska motsvarigheter till churros. Men några sådana har jag inte tagit mig tid att göra än (kanske i morgon). Klassiska sockrade munkar har också till viss del tagit över rollen som tilltugg till sima på senare år.

Sima är hur som helst mycket enkelt att göra. Det enda du behöver är en stor kastrull, en sil, en tratt och en bunt rengjorda flaskor. Plus ingredienserna.

Sedan ska sima jäsa två–tre dagar i rumstemperatur (eller tills russinen flutit till ytan), men sätter du fart så hinner du få några flaskor klara åtminstone till 1 maj. Så, så. Sätt igång.

Sima – finsk mjöd

  • 4 l vatten
  • 250 g strösocker
  • 250 g farinsocker
  • 2 citroner
  • 1/4 tsk jäst
  • Strösocker, russin

Dag 1:

Skär av några remsor skal från citronerna (utan det vita, beska) och pressa saften i en skål/behållare.

Koka upp hälften av vattnet i en stor kastrull och häll i sockret. Rör om ordentligt och stäng av plattan. Tillsätt resten av vattnet samt saft och skal från citronerna.

Låt blandningen svalna till fingervärme.

Blanda ut jästen i lite vatten och tillsätt i kastrullen.

Sätt på lock och låt stå i rumstemperatur i ca 1 dygn.

Dag 2:

Ta fram dina tomflaskor. Häll i 1 tsk socker och några russin i botten av de tomma flaskorna.

Sila mjöden och häll upp i flaskorna.

Kork på (men inte för hårt) och låt stå i rumstemperatur i 2–3 dygn (i kylskåp i en vecka) eller tills russinen flutit upp till ytan.

Häll upp i sejdel och känn hur du förvandlas till Ragnar Lodbrok.

Share: