Scones på kärnmjölk – buttermilk biscuits

Scones på kärnmjölk (buttermilk biscuits)

När jag gjorde eget smör för första gången blev jag stående med en restprodukt jag inte är van vid: kärnmjölk. Ett snabbt googlande senare hittade jag ett recept att använda det till. Kärnmjölk, eller buttermilk som det heter på engelska, är nämligen oerhört vanligt förekommande i USA. Och inte minst i den amerikanska södern.

Valet föll på Southern Buttermilk Biscuits, kärnmjölkscones.

Jag lyckades inte riktigt få till höjden på mina scones, och tror att det beror på att jag plattade till degen lite för mycket innan jag stansade ut bröden/kakorna. Ska snart testa på nytt.

Men smaken var finemang. Den syrligare tonen från kärnmjölken ger något extra jämfört med scones gjorda på vanlig mjölk.

Tips: Du kan frysa in sconesen INNAN du gräddat dem. Lägg ut de utstansade sconesen på en bricka och ställ in i frysen. När de fryst kan man lägga ned dem i en påse och ha i frysen. Sedan är det bara att grädda direkt från frysen i ca 20 minuter.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Buttermilk biscuits – scones på kärnmjölk

  • 4,5 dl mjöl
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 6 msk smör, kylskåpskallt
  • Ca 2 dl kärnmjölk

Värm ugnen till 225 grader.

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Häll allt i matberedare.

Skär ned smöret i mindre bitar i matberedaren. Pulsa ett par gånger tills blandningen liknar grovmalet mjöl.

Häll i kärnmjölk och kör tills allt precis har blandats samman. Det ska fortfarande vara en väldigt ”blöt” deg. Häll i mer kärnmjölk vid behov.

Häll ut degen på en mjölad yta och ”klappa” ut degen mycket försiktigt, tills den är ungefär 1 cm tjock (att kavla ut degen riskerar att överarbeta glutenet som därmed skapar segare scones). Vik sedan degen fem gånger och tryck sedan ut den försiktigt tills den är runt 2,5 cm tjock.

Stansa ut scones ur degen.

Lägg sconesen på en plåt med bakplåtspapper. Du kan antingen:

1) Låta dem ligga mot varandra, för att få mjuka kanter och höga scones.

2) Ha luft mellan sconesen, för att få krispiga kanter och något lägre scones.

Grädda i 10-12 minuter.

Share: