Rieska – det allra godaste brödet

Rieska - finskt bröd med havre, råg och vete.

Rieska, rieska, rieska.

Detta finska bröd, i mammas tappning, är vad som fött mig och mina syskon sedan vi var små illbattingar. Än i dag finns det alltid nybakt rieska hemma hos mina föräldrar eftersom min älskade mor i princip dagligen bakar. Och trots att jag ätit, på en höft, 4 063 246 skivor rieska har jag ännu inte tröttnat.

Det kommer jag heller inte att göra. Det är världens godaste bröd och inget annat kan någonsin konkurrera. Det är så klart inte bara mjöl, havregryn och vatten som gör att jag tycker så. Lika viktiga ingredienser är nostalgi och minnen. Men jag vågar nog ändå lova att det är väldigt, väldigt gott också objektivt sett.

Ordet rieska kan beskriva några olika typer av bröd. För vissa, främst i norra Finland och norra Sverige, är det ett ojäst tunnbröd. Men för mig är det, som oftast med finsk mat, den karelska varianten som menas. I krokarna kring Joutseno, där min mamma är född och uppvuxen, är det ett jäst bröd gjort på korn eller havre. Edit: fick skäll av mamma då jag tidigare påstod att råg är en av huvudingredienserna. Så är det alltså inte.

Korn är förmodligen vanligast, men i min mammas recept är det havregryn (och lite rågflingor) som spelar huvudrollen.

Till skillnad från här på Södermalm är surdeg ingen sentida trend i Finland. Där har man i princip alltid bakat med surdeg och det gällde i högsta grad också min mormor Helvi. Därför är det lite bakvänt att min mammas rieska inte innehåller ens en droppe surdeg. Däremot ett helt paket (!) jäst. Men det går snabbt att göra och blir för jäkla gott ändå.

Det är först nu, med den här bloggen som sporre, som jag har sett till att lära mig hur man bakar rieska mamma-style. Framför allt har det handlat om lathet, men också om att det inte finns något recept. Som för så många mödrar (och fäder) är det inte så noga med gram hit och matskedar dit när man tillagar något som man tillagat tusentals gånger. Mamma blandar lite vatten med lite jäst, fyller på med lite mer vatten och sen ner med ett par nypor salt. Hon häller ner havregryn direkt från påsen tills det känns rätt innan hon på samma sätt fyller på med vetemjöl. En stunds jäsning, sen vänder hon upp bröden i en tallrik och upp på en plåt (se videon under inlägget och försök gör på samma sätt). Ny jäsning och sen in i ugnen på högsta värme.

Nu har jag i alla fall försökt att experimentera mig fram till ett bra recept. Det är långtifrån lika bra, men det är ärligt talat inte så jäkla pjåkigt.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Joutsenon rieska

  •  50 g jäst
  • 500 g vatten + en liten skvätt att blanda ut jästen med
  • 12 g salt
  • 200 g havregryn
  • 50 g rågflingor
  • 400 g vetemjöl special

Ta en stor skål och blanda ut jästen i lite vatten så att den löses upp helt.

Tillsätt salt, havregryn och rågflingor. Rör ihop och tillsätt mjölet lite i taget tills allt är väl blandat och du har en ganska kletig deg.

Låt jäsa under handduk i 30-45 minuter.

Med två slevar, greppa tag i hälften av degen och lyft över i en djup, mjölad tallrik. Pudra lite mjöl ovanpå degen och vänd upp brödet på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa med andra halvan av degen.

Sätt ugnen på 250 grader och låt bröden jäsa under handduk medan ugnen blir varm.

In i ugnen i 30-35 minuter. Håll koll på brödet, gräddningstiden kan variera något.

Share: