Tummen upp för pão de queijo

Pão de queijo

Det var inte direkt meningen att sluta blogga. Det bara blev så. Saker kom emellan, antar jag. Resor, flytt och allmänna grubblerier. Och matlagning, ironiskt nog. För det är inte så att jag har slutat laga mat. Snarare är mitt intresse för mat större än någonsin. Men i stället för att lägga fokus på att både laga mat och skriva har jag prioriterat enbart det förstnämnda.

Och så har jag funderat mycket på VARFÖR jag bloggar. Vem skriver jag för? Det finns så mycket med bloggar, sociala medier och ja, internet i stort, som jag inte riktigt står ut med. Samtidigt som nätet bidrar till så mycket bra ligger det som en kvävande slöja av narcissism och bekräftelsebehov över det hela, och som får mig att vilja ta mitt inte så skarpa huvud och dunka upprepade gånger mot väggen.

Förstå därför att jag inte mår bättre av att inse att jag själv är en del av det där, inte minst genom den här bloggen. Skriver jag verkligen för mig själv, som jag har hävdat att jag gör? Eller vill jag bara att folk ska säga att jag är bra? Och är det i så fall nödvändigtvis något dåligt?

Jag vet inte. Men kanske, kanske, kanske, kanske, kanske finns det någon som faktiskt har nytta av min blogg, med eller utan efterföljande beröm. Och framför allt: jag tycker att det är roligt att skriva om mat.

Så nu gör jag ett nytt försök, i ett nytt kök och med en helt ny design. Vi får se vad det blir av det.

Brasilianska ostbollar

Men nog om varför och därför och hurför och närför. Ni vill väl veta hur man göra varma, sega beroendeframkallande brasilianska ostbröd? Då så. Jag ger er pão de queijo. Dessa små ostfyllda bollar var inget annat än en livförsäkring under OS i Rio de Janeiro, som jag fick bevaka i augusti. Eftersom sömn och mat var nedprioriterat – till förmån för arbete – var allt ätbart som gick att packa ner i datorväskan av yttersta vikt för att klara dagen. Daglig rutin blev därför att plocka på sig en näve pão de queijo från hotellfrukosten varje morgon. Dessa fick sedan agera lunch/mellanmål/middag på diverse idrottsarenor för att undvika huvudvärk/dåligt humör/svält.

pão de queijo

Pão de queijo, sega brasilianska ostbröd.

Men pão de queijo är inte bara förträfflig OS-mat, det är dessutom GOTT (och glutenfritt). Om man inte bevakar ett olympiskt spel passar pão de queijo allra bäst till en kopp kaffe. Tycker jag. Min smak har å andra sidan vid många tillfällen i livet visat sig vara allt annat än pålitlig.

Lätta att göra är de i alla fall. Den enda ingrediensen som är lite klurig att få tag i är tapiokastärkelse, men det hittar ni till exempel i alla asiatiska livsmedelsaffärer (det här använde jag) Och jaja, det ska vara brasiliansk minas-ost i också. Egentligen. Men det funkar lika bra med parmesanost. Superbra, funkar det faktiskt. Hälften parmesan, hälften mozzarella funkar också bra förresten. Ost är ju gott oavsett, menar jag. Hälften gorgonzola, hälften hushållsost går säkert också bra.

Viktigt! Glöm inte att tacka det brasilianska folket som uppfunnit detta snask genom att göra det INTERNATIONELLA BRASILIANSKA TECKNET FÖR NÄSTAN ALLT. Ni vet inte vilket tecken det är? Följ den enkla instruktionsvideon nedan:

Pão de queijo

För en plåt:

  • 140 gram tapiokastärkelse
  • 1,25 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 75 g parmesanost
  • 1 ägg

Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft).

Koka upp mjölk, smör och salt och ta bort från plattan.

Häll i tapiokastärkelsen lite i taget tills allt är blandat. Du kommer att ha en seg deg.

Tillsätt ost och ägg och knåda tills du har en smidig deg, antingen i matberedare/hushållsmaskin eller för hand (det senare kan dock bli ganska kladdigt).

Ställ in i kyl en stund för att det ska bli lättare att göra bollar.

Forma till bollar och lägg på plåt.

Sprinkla över parmesanost (om du vill)

Grädda tills gyllenbruna.

Share: