Panzanella – gammalt bröd och tomater

Panzanella – italiensk brödsallad.

Det är inte lätt när inspirationen tryter.

Jag vet inte varför jag inte har bloggat något på sistone. Tid har jag ju haft. Och det är inte så att jag har slutat laga mat.

Men suget att skriva har inte funnits. Kanske beror det på att jag har nya arbetstider? Kanske skriver jag tillräckligt på jobbet? Eller så har jag bara svårt att se åt vilket håll bloggen ska bege sig – den är trots allt rätt spretig ämnesmässigt.

Äh, jag skyller på värmen. När det är så varmt som det har varit den senaste veckan orkar jag knappt laga någon mat heller. Inget krångligt i alla fall. Vilket leder oss till ämnet för dagen: panzanella.

Denna italienska fattigmanssallad, som också går under namnet panmolle, är kanske den perfekta sommarlunchen. Lätt, men inte för lätt. Snabbfixad. Sprättlätt att variera. Och så god förstås.

Jag skulle säga att två råvaror är måsten för att få kalla det en panzanella: tomat och bröd. Dagsgammalt, torrt bröd, för att vara exakt. Panzanella är ett perfekt sätt att få användning för bröd som håller på att förfaras.

(Egentligen är jag såpass kulinariskt liberal att jag tycker att folk kan få kalla vad de vill för vad de vill. Så om du vill kalla fiskpinnar i risgrynsgröt för panzanella, kör på.)

I övrigt tänker jag inte stå med några pekpinnar. Panzanella på bara (ja, det är ett verb). Men några tips: Strimlad rödlök passar fint. Lite kapris skadar inte. Och några finhackade ansjovisfiléer är alltid trevligt för att trycka upp umamismakerna. Men det går att lägga till nästan vad som helst. Oliver, paprika, mozzarella, selleri, morötter, romansallad och gurka är några andra förslag.

Blanda sedan ihop det med grovhackad tomat och slarvigt sönderrivet bröd. Sprinkla på din bästa olivolja, en god vinäger och de örtkryddor som finns att tillgå. Klart. Det blir inte mycket lättare.

Panzanella – italiensk brödsallad

Typ 2 portioner

  • 3-4 tomater
  • En rejäl bit dagsgammalt, torrt bröd
  • En halv rödlök
  • 10-15 kapris
  • 4-5 ansjovisfiléer
  • Olivolja
  • Rödvinsvinäger
  • Örtkryddor, till exempel basilika eller persilja
  • Kärna ur tomaterna och hacka grovt.

Skär bort kanterna på brödet och riv det grovt, det är verkligen inte så noga hur det ser ut. Om brödet är rejält torrt kan du också fukta det lite lätt med vatten för att mjuka upp det.

Strimla rödlöken tunt.

Skölj kaprisen (och hacka om du vill ha mindre bitar).

Finhacka ansjovisen.

Lägg allt i en skål (ta en fin skål, ansträng dig lite).

Ringla över en rejäl skvätt olivolja och en lite mindre skvätt vinäger och ner med tassarna och blanda samman allt. Smaka av med salt och peppar.

Hacka örtkryddorna och blanda i.

Share: