Matzo ball soup (matzabollar i buljong)

Matzo ball soup (matzabollssoppa).

Den kristna påsken är över (minnet av den återstår i form av flera kilo memma i kyl och frys). Men fortfarande pågår den judiska påsken – pesach.

Pesach firas i åtta dagar (i år mellan den 4 och den 11 april) till minne av uttåget ur Egypten. Det kallas också ”det osyrade brödets högtid” vilket beror att man inför uttåget inte hade någon tid att jäsa brödet.

Just osyrat bröd, så kallat matza (eller matzah/matzo), är det enda bröd som äts under pesach. Och det är matza, framför allt det mjöl man kan mala det till, som föranleder detta blogginlägg.

Visst, jag har judiska rötter, men religion är överhuvudtaget inget som tar särskilt mycket plats i min vardag. Däremot tycker jag om god mat, och inom judendomen finns det en hel del. Framför allt har jag de senaste åren ofta tänkt att jag vill testa en viss maträtt, som är starkt kopplad till pesach: matzo ball soup.

Jag har inte hittat något bra svenskt namn på det, därav det engelska. Men man skulle väl kunna tänka sig matzabollar i buljong, matzabollssoppa eller något liknande. Eller om det ska vara matzobollar? Eller kanske matzahbollar? Jag vet inte.

Strunt samma. Nu har jag äntligen tagit mig tid att laga det. Och det är GOTT! Stora fluffiga bollar med lite nötig smak av … rostat spannmål? Och som serveras i en god kycklingbuljong. Se till att få tag i en riktigt bra buljong, eller gör egen, det är av vikt.

Matzabollar är väldigt enkla att laga. Det kluriga är att få tag på två av originalingredienserna. Den ena behöver du, den andra kan du klara dig utan (tror jag).

Matzamjöl. Utan detta mjöl – inga matzabollar.

Matzamjöl. Utan detta mjöl – inga matzabollar.

 • Matzamjöl: Det kan vara lite knepigt att få tag på matzamjöl (eller matza som du kan mala själv), men det går. Antingen har du tur, som jag, och känner någon i den judiska församlingen som kan tillhandahålla lite mjöl (tack, Jacob!). Eller så har du tur och bor nära delikatessbutiker som har mjölet (som till exempel Göta Fisk på Götgatan i Stockholm). Det tredje alternativet är att beställa det online. Så det går!
 • Schmaltz: Här gick jag bet. Egentligen ska matzabollar innehålla schmaltz, som är skirat kycklingfett. Men det får du nog helt enkelt göra själv (så här) eller vara utan. Men i min bok fungerade det utmärkt att ersätta med ankfett eller till exempel rapsolja (jag använde både och). Å andra sidan vet jag inte hur matzabollar SKA smaka, men det blev ju gott så jag ser ingen anledning att jaga sig svettig över schmaltz.

Okej, så nu har du fixat mjöl (och eventuellt schmaltz)? Fint.

Då är det bara att börja laga (enligt knyckt och anpassat recept från Daniel Gritzer på Serious Eats:

Matzo ball soup (matzahbollar i kycklingbuljong)

Matzo ball soup (matzabollssoppa).

Matzo ball soup (matzabollssoppa).

2 portioner

 • 1 dl matzamjöl
 • 2 ägg
 • 2 msk ankfett (eller schmaltz eller rapsolja)
 • 2 msk kolsyrat vatten
 • 0,5 tsk salt
 • Svartpeppar
 • God kycklingbuljong
 • En stjälk selleri
 • 1-2 morötter
 • Dill, färsk

Vispa ihop ägg, bubbelvatten och fett i en stor skål. Blanda ned matzamjölet och krydda med salt och peppar och smaka av.

Ställ in i kylen i 30 minuter. Täck inte över skålen.

Koka under tiden upp vatten i en stor kastrull och hacka grönsakerna i små tärningar – brunoise.

Sänk värmen på vattnet något, så att det sjuder.

Ta ut matzablandningen och forma, med våta händer, matzabollar, ca 2-3 cm i diameter. Lägg ner bollarna i det sjudande vattnet så fort de är färdigrullade (om du lägger dem på t ex en skärbräda kommer de att fastna och krångla). När alla är ilagda, täck med lock och låt sjuda i ungefär en timme.

När sisådär en kvart återstår, värm upp kycklingbuljong (valfri mängd utifrån hur mycket du vill servera dina matzabollar i) tillsammans med de tärnade grönsakerna och en stjälk dill. Låt sjuda tills grönsakerna är tillagade, men fortfarande har lite tuggmotstånd. Ta ur dillen.

För att servera:

Ta upp matzabollarna med hålslev och lägg i en djup tallrik. Häll över buljongen och grönsakerna. Toppa med färsk dill.

Chag Sameach!

Share: