Karelska piroger – första försöket

Karjalanpiirakka – karelska piroger.

Finländska recept utlovades. Här kommer ett på något av det bästa jag vet: karelska piroger.

Den här typen av piroger – tunna skal med fyllning – har länge funnits i ett område som sträcker sig från östra Finland över Sibirien och ända till Kina.

Karjalanpiirakka

Den karelska pirogen, som kom till nuvarande östra Finland på 1600- och 1700-talet, är nämnd i skrift första gången 1686. Sitt nuvarande namn fick den när den spreds från Karelen i samband med evakueringen av kareler under andra världskriget.

Karjalanpiirakka är i dag produktskyddad av EU och beskrivs som ”en öppen, liten och tunn pirog, som består av ett tunt skal med fyllning”. De ska vara 7–20 cm stora och är vanligtvis ovala.

Jag vet inte hur många karjalanpiirakka jag ätit i mitt liv, men jag vet att det är många och jag vet att jag fortfarande inte tröttnat.

Busenkelt recept

Receptet är enkelt: själva skalet görs av mjöl, vatten, smör och salt, och innehållet är en enkel risgrynsgröt (fyllningen kan också innehålla potatis eller korn, men det är inte så jag är upplärd).

Att dessa försiktiga ingredienser tillsammans blir något så ljuvligt, kan jag inte förklara. Men Tapio Rautavaara vad gott det är.

Jag medger att mina inte är de vackraste av karelska piroger. Men det är de första jag gjort själv och för att vara det är jag ganska så väldans nöjd. Och det slutgiltiga smaktestet klarade de med bravur: min karelska mor tyckte att de smakade som karelska piroger ska. Kiitos, äiti kulta.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Karjalanpiirakka – karelska piroger (20-30 st)

Skalet

2 dl vatten

2,5 dl rågmjöl

2,5 dl vetemjöl

1 tsk salt

25 g smör, smält

Gröten

4 dl vatten

4 dl grötris

16-18 dl mjölk

1-1,5 tsk salt

Efter gräddning

75 g smör

2 dl mjölk

Gröten kan med fördel göras redan kvällen före pirogbaket. Koka upp vatten och tillsätt riset. Låt sjuda tills det mesta av vattnet har absorberats. Häll på mjölken och sjud i ca 15 minuter (rör om då och då!). Stäng av plattan och ta bort kastrullen från värmen. Sätt lock på och låt stå i runt en timme. Smaka av.

Pirogdegen är enklast möjliga. Blanda alla ingredienser, men häll i smöret sist, i en bunke.

Kavla ut degen till en lång stång och dela i 20-30 bitar. Forma bitarna till bollar och platta ut dem lite grand (se filmen nedan). Lägg ”plättarna” i en liten hög men glöm inte att: 1) strö mjöl på varje plätt, 2) håll dem borta från värmekällor. Det senare fick jag surt erfara när min eleganta hög sammansmälte till en klump. Det var bara att kavla om.

Nu är det dags att sätta ihop pirogerna! Börja med att dra på ugnen på det varmaste du har, 250-300 grader gissar jag.

Sedan följer tre ganska enkla steg:

  1. Kavla ut plätten till en tunn, tunn oval.
  2. Lägg en liten klick gröt (1-2 msk) i mitten, men ha kvar utrymme på alla sidor.
  3. ”Nyp” ihop pirogen med hjälp av båda händernas pek- och långfingrar. Kolla videon nedan så fattar du!

Lägg på plåt UTAN bakplåtspapper och grädda i 10-12 minuter.

Värm under tiden upp mjölk och smör i en kastrull.

Ta ut pirogerna och doppa i smörmjölken.

Färdiga att äta! Går också utmärkt att frysa.

Share: