Hummus som inte är så dummus

I Stockholm, på Södermalm, på Ringvägen, ligger det en restaurang som jag håller varmt om hjärtat. Den heter Reggev Hummus och har, som namnet antyder, lagt fokus på en viss kikärtsröra.
Jag har visserligen alltid tyckt mycket om hummus, men mer som en röra att dippa saker i. Inte som en huvudrätt. Och det är just det som Reggev Hummus har lyckats övertyga mig om: hummus kan på ett alldeles självklart sätt spela huvudrollen i en måltid. Om den är god vill säga. Och på Ringvägen 145 gör de en ”boom shakalack, ja tack”-god hummus.
Dessutom gillar jag Reggev Hummus eftersom de vegetariska tallrikarna inte är några alternativ till den övriga menyn. Det vegetariska är standard. Kött är special. Jag önskar att fler restauranger lät bli att ta in vegetariska rätter på nåder. Det ska vara en självklarhet att vissa rätter är köttfria.
Men nog om detta. För jag gör också en god hummus. Inte lika god som Reggev, men jag piffar upp (eller ner?) min med rostade morötter. Ryggraden till min hummus kommer från det här receptet, från sajten Oui, Chef, som för övrigt är fullsmockad med underbara recept från en herre som heter Jack eller Charles eller Rob eller nåt sånt. (edit: han heter Steve.)
Receptet går i alla fall i princip ut på att en ugnsrostar morötter tillsammans med vitlök och sedan blandar i detta i ett annars ganska vanligt recept på hummus.
Sedan föreslår i alla fall jag att hummusen serveras precis som på mitt standarval – Jongler – på Reggev Hummus: med köttfärs och pinjenötter. Det blir öronbedövande gott (ja, man kan faktiskt tappa hörseln av mat).
Och så här gör du:
Tips 1: Det är inte så noga hur stor del morötter eller kikärtor du tar, det kommer att bli gott ändå. Detsamma gäller kryddorna. Använd de kryddor du har, eller lägg till några som du tycker borde passa. Hur illa kan det bli?
Tips 2: När det gäller kikärtorna: självklart kan man använda kikärtor på burk, det går utmärkt, men det blir ännu godare med torkade som blötläggs och sedan kokas tillsammans med lite lagerblad, en kanelstång och en liten gul lök som man har stuckit in kryddnejlikor i (spara i så fall lite kokspad till hummusen).
Here it goes:
Hummus med rostade morötter och kryddpepprig köttfärs
Hummus:
- 500 g morötter
- 3 vitlöksklyftor, med skalet kvar
- 4 msk olivolja
- 5 dl kikärtor
- 1/2 dl vatten (eller spad från kikärtskoket)
- 4 msk tahini (sesampasta)
- 4 msk citronsaft
- 1/2 tsk spiskummin, malen eller mortlad
- 1/2 tsk ingefära, malen
- 1/4 tsk koriander, malen eller mortlad
- 1/4 tsk cayennepeppar
- 1/4 tsk kryddpeppar, malen eller mortlad
- Salt och peppar
Sätt ugnen på 220 grader.
Skala och skär morötterna i grova bitar och lägg i en ugnsfast form tillsammans med vitlöken. Häll över 2 msk av olivoljan och blanda runt så att den täcker morötterna ordentligt. Kör in allt i ugnen i ca 20 minuter, eller tills morötterna börjar bli mjuka och har fått lite färg.
Låt allt svalna och tryck sedan ut vitlöken ur sitt skal (det kommer att gå enkelt).
Dags för matberedaren. Lägg i morötter, vitlök, kikärtor, tahini, citronsaft, vatten och alla kryddor. Kör igång matberedaren och, när det börjar bli välblandat, häll långsamt i den resterande oljan (medan maskinen är igång). Fortsätt mixa tills hummusen är len. Om den är för tjock kan du tunna ut den med lite vatten.
Smaka av med salt och peppar.
Köttfärs och pinjenötter:
- 1 msk olivolja
- En näve pinjenötter
- 100-200 g nötfärs, beroende på hur kötthungriga du/ni är
- 1 tsk kryddpeppar, malen eller mortlad
- Salt och peppar
- Paprikapulver
Värm upp olja i en liten stekpanna på ganska låg värme. Lägg i pinjenötterna och stek tills de är gyllenbruna. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Höj värmen något och lägg i färsen i stekpannan. Krydda med kryddpeppar, salt och peppar. Stek ganska hårt tills färsen har fått ordentligt med yta, den ska nästan vara lite knaprig. Ta upp köttet och låt rinna av på hushållspapper.
Servera genom att lägga hummusen (den ska vara ljummen eller varm, kall hummus är blä!) i en djup tallrik och gör en liten grop i mitten. Lägg köttfärsen i fördjupningen och strö över pinjenötter, hackad persilja och paprikapulver. Ringla generöst med god olivolja ovanpå. Ät, ät, ät.
Leave a Comment