Hemgjord falafel – undvik mitt misstag

På nätet finns det mängder av recept på falafel. Men de allra flesta verka glömma att förmedla det allra viktigaste rådet. Eller råd förresten, det här är ett absolut krav om du inte vill stå med 180-gradig olja fylld av kikärtssmulor. Tro mig, jag vet.
Rådet är:
Använd INTE kikärtor på burk.
Av den enkla anledningen att smeten inte håller ihop. Det må se fina fisken ut när du rullat ihop dina falafelbollar och förbereder dig för fritering. Men när eleganta kikärtsklumpar möter het olja fungerar det som så att det som skulle bli högklassig pitafyllning bara blir en enda upplöst falafelsmörja.
Trist, men nu behöver inte ni lära er den hårda vägen. Jag har läst om att det ska gå att göra falafel på burk-kikärtor också, men då får det ske på egen risk. Jag har varnat dig.
Tips: Falafel går att frysa. Lägg din rullade, men inte friterade, falafel på en bricka och ställ in i frysen. När de har frusit kan du lägga dem i en påse utan att de kladdar ihop.
Falafel på kikärtor
- 300 g kikärtor, torkade.
- Kryddblandning, malda kryddor: 1 tsk spiskummin, 1 tsk koriander, 1/2 tsk svartpeppar, 1/4 tsk kanel, 1/4 tsk ingefära, 1/4 tsk kryddpeppar, 1/4 tsk muskot.
- 1 tsk salt.
- 3 vårlökar.
- 3 vitlöksklyftor.
- 1 färsk chili.
- En stor bunt koriander, med de grövsta stjälkarna borttagna.
- En något mindre bunt persilja, med de grövsta stjälkarna borttagna.
- 1/2 tsk bakpulver.
- Sesamfrön.
- Olja att fritera i.
Blötlägg kikärtorna i rikligt med kallt vatten och låt stå över natten.
Häll av vattnet och pulsa kikärtorna i matberedare tills de är grovt men jämnt hackade (se bild ovan).
Hacka vårlök, vitlök, chili, koriander och persilja grovt och lägg i matberedaren. Tillsätt saltet. Pulsa vidare tills allt är blandat, men det får gärna vara kvar lite grövre bitar av kikärtor för tuggmotståndets skull.
Häll över allt i en skål och blanda ned bakpulvret. Ställ i kylskåp i minst 30 minuter.
Förvandla smeten till bollar, puckar, skivor eller hur du nu tycker att falafel ska se ut och rulla i sesamfrön.
Värm upp olja till ca 180 grader i en fritös/wokpanna/gjutjärnspanna/kastrull och fritera falafel i omgångar. Låt falafeln rinna av på hushållspapper.
Servera i pitabröd med precis vad du själv önskar. Till exempel: hummus, vitlökssås, sallad, tomat, gurka, rödkål, ajvar, rödlök, koriander, persilja. You name it.
Du har ju inte skrivit att man ska koka kikärtorna innan man mixar dom, ska man inte det? Nu har jag iaf en hel sats med ”deg” som bara smular!
Jag gjorde först samma misstag som beskrivits med geggamoja och elände som följd (=” finn-fem-falafel…). DOCK: Mat-Tinas recept på falafel med torkade, över natten blötlagda men EJ KOKADE kikärter fungerade fint!
Jag bryner falafel i vanlig stekpanna – som vanliga köttbullar ungefär – och har färsk mynta istället för koriander.
Med hemgjord hummus därtill gör man succé – en påse kikärter, olja, lite örter blir försvinnande god mat till ett helt kompani!
Testade detta recept igår! Det blev riktigt lyckat. Resultatet går att se på min blogg. =)
Hej Martina! Så roligt att det blev lyckat, och dina såg ju superfina ut, mycket rundare och elegantare än mina. =)
Fungerar jättebra, och de blev kanongoda! Viktigt att smeten är kall för att det ska gå att forma bollar.
Kikärtssmeten blev aldeles för torr och smulig, gick inte alls att forma tyvärr.. Tillslut hade jag i några ägg och det funkade – det blev jättegott då!
Intressant!
Allt bra
K I