Syrat smör - av grädde och filmjölk.

Okej, vanligt fôlk ställer sig kanske inte och gör eget smör när de kommer hem efter jobbet vid midnatt. Inte jag heller vanligtvis. Men jag är helt enkelt inte så himla bra på att tidsplanera min matlagning.

Nu blev det som det blev.

Men vi återkommer till smöret, först vill jag prata om någonting ännu bättre.

Grädde.

Jag har på frågan om vilken mat jag skulle ta med mig till en öde ö svarat grädde. Vispgrädde alltså. Vispgrädde och en visp. Och en skål så klart. Det blir så stökigt annars.

Jag tycker om grädde till den grad att jag nog visst tycker att det är en måltid i sig att sleva i sig det direkt ur bunken.

Vadå ”det är det inte”?

Ärejuvisste.

Grädde gör det goda godare, och man blir dessutom snygg av det [källa behövs].

Detta bildspel kräver JavaScript.

Och om det inte vore nog så kan man av grädde göra … tada! – smör. Vilket är nästan, nästan lika förbenat gott som grädde.

Så hur gör man eget smör? Jag tog på ett ungefär smördirigenten Johan Hedbergs recept på syrat smör i handen och gav mig ut på en resa som slutade på en skiva rostat surdegsbröd vid sidan av ett glas Dale’s. Det blev jättegott.

 

Syrat smör

  • 5 dl grädde (förslagsvis typen som säljs med skruvkork)
  • 2 msk filmjök
  • Salt

Öppna korken och häll ner filen i gräddförpackningen. Låt stå i rumstemperatur i 6-8 timmar. Jag lät stå i 10-11 timmar eftersom det var så lång min arbetsdag var.

Har man inte köpt korkgrädde går det förresten lika bra att blanda det i en bunke och täcka med plastfolie.

Därefter ska man enligt Hedberg använda hushållsassistent eller elvisp. Eftersom jag inte har vare sig det ena eller andra testade jag med min matberedare med dess visptillbehör och höll tummarna.

Om det funkade? Hoppsan hejsan så det funkade!

Enligt Hedbergs recept ska man se förvandlingen äga rum; först vispgrädde, sedan övervispad grädde, sedan grynig massa och sedan flera minuters väntan innan massan separerar.

Det här visptillbehöret, som jag inte använt förrän nu, gick igenom alla moment på bara ett par minuter. Att det flög grädde/kärnmjölk över halva köket under tiden kan vi väl lämna därhän.

När massan väl separerat häller man av den vita vätskan (kärnmjölken) och vispar lite till för att få ut ytterligare lite vätska (samma procedur oavsett utrustning).

Älta (bearbeta) sedan smöret med en sked så får du bort ännu lite mer vätska.

[Jag har läst att en del också tvättar smöret för att få ännu hållbarhet, men det orkade jag inte med eftersom klockan var så mycket]

Blanda nu i lite salt efter smak. Lite i taget, om jag får be. Sådant här smarr vill man inte salta till oätlighet.

Ja, nu är det klart om du inte märkt det. Lägg i skål eller slå in i papper och kyl.

Skoja bara. Ät upp allt på en gång. Och ta en lite längre promenad i morgon.

Eller någon annan dag.

Share: