Gajar halwa – överblivna morötters räddning

Gajar halwa - indisk morotsdessert.

Jag har av någon anledning nästan alltid morötter i kylen och lite för ofta blir åtminstone några av dem kvar till dess att deras bäst före-datum passerat. Det är dålig stil att låta mat förgås så därför måste jag göra något åt saken.

Vilken tur då att man har fina kollegor, som Ingrid, som tipsar om recept där just överblivna morötter kommer perfekt till pass. Särskilt när det handlar om efterrätter!

Gajar halwa är en indisk dessert där man tar rivna morötter och sjuder i mjölk tills all vätska kokat in. Smaksatt med kardemumma, socker, saffran, russin och pinjenötter blir det en härligt smakrik belöning efter maten (eller när som helst).

Jag har min vana trogen inspirerats av flera recept, bland annat det här och det här, och sedan skalat ner för att passa den mängd morötter som jag brukar ha över: två–tre stycken (det räcker till två–tre personer).

Jag har dessutom minskat mängden socker (tack för tipset, Ingrid!) eftersom gajar halwa, tro mig, blir tillräckligt sött ändå. Särskilt med en skopa glass till.

Gajar halwa

  • 250 g morötter, grovrivna
  • 3,5 dl mjölk
  • 2 tsk ghee
  • 5-6 kardemummakärnor, mortlade till pulver
  • 2,5 msk socker
  • Ca 20 pistagenötter, skalade och grovhackade
  • Några saffranssträngar, pulvriserade

Lägg morötter och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda tills det mesta, sisådär 3/4, av mjölken kokat in i morötterna.

Lägg i ghee, kardemumma och socker och fortsätt sjuda blandningen. Rör om med jämna mellanrum så att det inte bränner fast.

När i princip all mjölk kokat in, häll i pinjenötter, saffran och russin. Fortsätt tillaga morötterna tills all mjölk är borta.

Servera din gajar halwa varm, med vaniljglass eller grädde.

Share: