Finska julstjärnor (joulutorttu).

Hyvää itsenäisyyspäivä!

I dag är det Finlands självständighetsdag och för en blogg som har lovat att lyfta finländsk mat finns det ingen ursäkt till att inte bidra med något.

Det är på dagen 97 år sedan som Finland, mitt andra hemland, förklarade sig självständigt från Ryssland. Hur firar man det? Genom att äta björn? Nepp, jag gör det genom att ta mig an en kaka som jag har haft vissa besvär med under uppväxten: joulutorttu.

Liknades vid hakkors

Joulutorttu betyder ordagrant julbakelse, men på svenska brukar dessa små rackare benämnas julstjärnor, vilket inte är så konstigt med tanke på hur de ser ut.

Ni minns kanske förresten den bisarra diskussionen kring just julstjärnors utseende förra vintern, när kakorna beskylldes för att se ut som hakkors.  Jag medger att vi finländare ibland är lite överkänsliga för olika typer av kritik, men här vill jag nog, precis som Birgitta Rasmusson, mena att den var fånig och obefogad. Joulutorttu är en joulutorttu och inget annat.

Jag vet inte varför jag aldrig riktigt gillade julstjärnor när jag var liten. Jag menar, smördeg och plommonsylt låter inte direkt skräckinjagande. Mamma gjorde dem varje jul och jag åt en och annan ibland, men det var något vuxet med smaken som jag inte riktigt vande mig vid. Jag höll mig till Paradis-asken i stället (vad jag saknar ”spansk nougat” förresten).

Egen smördeg – om du orkar

Nåväl, jag svalde nu rädslan från barndomen och bakade. Och jag blev inte missnöjd. Man kan lugnt säga att jag och julstjärnan har slutit fred, även om det är en kaksmula konstigt att äta upp den man precis grävt ned stridsyxan med.

Jag försökte till och med göra egen smördeg för första gången, och det gick vägen! Tack vare den franske bagarkungen Sébastien Boudet och hans recept på smördeg. Men om du ska göra det på Finlands nationaldag, i dag, så får du använda färdig och det går precis lika bra.

Så, uppställning! Nu tycker jag att vi tillsammans tittar österut (om ni bor i Sverige), sträcker på ryggen och blickar bort (gärna med något imponerat i blicken) mot den vackra, tusensjöiga stat som är både mitt grannland och hemland.

Och så klämmer vi tillsammans i med nån redig finländsk dänga, förslagsvis Maamme.

Och så bakar vi på. Julstjärnor till alla!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Joulutorttu (finska julstjärnor)

Smördeg (bra video som förklarar tydligare)

Vetedeg

 • 240 g vetemjöl
 • 8 g salt
 • 1 tsk vinäger
 • 75 g smör, rumstempererat
 • 100 g kallt vatten

Smörblandning

 • 250 g smör, rumstempererat
 • 100 g vetemjöl

Blanda ihop degarna var för sig och tryck ut till lika stora rektanglar. Slå in respektive deg i smörpapper och lägg i kyl i 12 timmar.

Lägg degarna på varandra och kavla ut tills ganska tunt. Gör ett fyrslag, vrid på degen ett kvarts varv och gör om proceduren och gör ytterligare ett fyrslag.

Slå in och ställ i kyl två timmar.

Ta ut ur kylen och gör ytterligare ett fyrslag.

Slå in och ställ i kyl minst två timmar.

Joulutorttu

 • Smördeg
 • Plommonmarmelad/plommonsylt
 • 1 ägg
 • Florsocker (om man vill)

Sätt ugnen på 225 grader.

Kavla ut smördegen till en tjocklek på knappt 1 cm. Skär ut kvadrater, ca 8×8 cm, och gör ett diagonalt snitt in mot mitten från varje hörn, men inte hela väggen. Det ska vara som en orörd yta i mitten där fyllningen ska vara.

Vispa upp ägget och pensla lite ägg i mitten av kvadraterna. Vik sedan in varannan hörna mot mitten, så att en stjärna bildas.

Lägg julstjärnorna på en plåt med bakpapper och pensla med ägg.

Dutta en klick plommonmarmelad i mitten på varje stjärna.

Grädda i 10-15 minuter, men håll koll. Från gyllenbrunt till bränt går det snabbt.

Låt svalna och pudra sedan florsocker över kakorna.

Hyvää ruokahalua!

Share: