Ingen jul utan morotslåda

I mitt senaste inlägg skrev jag att det enda som krävdes för att få mig i julstämning var vörtbrod, julskinka och senap. Vet ni vad? Jag ljög.
Här är varför:
Julen för mig handlar inte om dans kring granen, Kalle Anka eller julklappar. Jag klarar mig lätt utan både tomtar, hyacinter (de luktar ändå så starkt) och Bing Crosby. Men en jul utan julmat är ingen riktigt jul.
Finsk julmat
Och det finns egentligen bara en maträtt två maträtter som måste finnas på julbordet.
Skinka? Nej.
Köttbullar? Nepp.
Sill? Jag ÄLSKAR sill, men inte heller det är ett måste.
Jag är trots allt halvfinne, och då finns det endast två saker som bara inte får glömmas bort: morotslåda och kålrotslåda.
Det är egentligen rena dumheter att jag ens tänker tanken på att försöka göra egna varianter av morotslåda och kålrotslåda. Men jag vill lära mig, jag vill kunna göra något som i alla fall påminner om min kära mammas lådor fyllda med beroendeframkallande finsk tradition.
Medeltidsmat
För tradition är det. Framför allt när man pratar om kålrotslåda, som finländare har ätit ända sedan medeltiden. Morotslåda har funnits med sedan 1800-talet. [Också det ganska länge om man tänker på att köttbullar, julskinka, prinskorv och gravlax inte fanns på svenska julbord förrän under 1900-talet.]
Enkelt att göra är det också. Man kokar morötter/kålrötter tills de är mjuka. Sedan mosar man ihop det tillsammans med smör, grädde, ägg och ströbröd, och smaksätter med sirap och olika kryddor (vanligtvis ingefära, muskot, vitpeppar och salt).
De flesta finska recept på morotslåda innehåller också grötris, men så har det aldrig varit i min familj. Och vi (mamma) vet bäst.
Enda skillnaden mellan de båda lådorna, när jag gör dem, är (förutom själva huvudråvaran) att jag har lite mer muskot men lite mindre ingefära i kålrotslådan.
Förgyll ditt julbord med dessa finska underverk. Här är recepten:
Kålrotslåda (lanttulaatikko)
- 1 kg kålrötter
- 2 dl grädde
- 50 g smör
- 1 ägg
- Ca 0,5 dl ströbröd
- 0,25-0,5 dl sirap
- Ingefära, malen
- Vitpeppar
- Muskot, riven
- Salt
- Ströbröd
- Smör att klicka på
Morotslåda (porkkanalaatikko)
- 1 kg morötter
- 2 dl grädde
- 50 g smör
- 1 ägg
- Ca 0,5 dl ströbröd
- 0,25-0,5 dl sirap
- Ingefära, malen
- Vitpeppar
- Salt
- Ströbröd
- Smör att klicka på
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka morötter/kålrötter tills de är mjuka.
Använd en potatisstöt och mosa ihop rotfrukterna. Blanda ned grädde, smör, ströbröd och kläck i ägget. Blanda om och krydda sedan försiktigt, försiktigt. Jag använder inga exakta mått, men häller i lite sirap, lite ingefära, lite peppar etc. Och smakar av hela tiden. När det är gott, gott, gott så är det klart för ugnen.
Häll upp morotsmoset/rotmoset i ugnsfasta former (jag använder aluminiumformar, ”äiti style”) och sprinkla över ströbröd tills allt är täckt.
Använd baksidan av en sked för att göra ”fina” mönster i lådorna och klicka på några duttar smör.
In i ugnen i ungefär en timme eller tills ytan är gyllenbrun och fin.
Ät till allt som finns.
Jag tackar din mamma för att hon villigt delat med sig av sina recept på de gamla traditionella maträtterna och låtit dig filma när hon visar trikset med bl.a att forma Rieska. I tillägg har du själv gjort en god gärning genom att du bloggar om det och dina egna varianter på recepten. Som alltid när matlagning och bakning föregår genom att allt höftas till, måste man vara med och aktivt deltaga i tillagningen för att själv lära känna hantverket och värdera mängder, konsistens och smak, genom det kan man själv till sist sätta upp recept med måttenheter för de olika ingredienserna. Ett mycket spännande och kul detektivarbete!!! Du har en fördel framför mig, du har lärt dig finska och kan därmed gå in på oika finskspråkliga blogger och studera recepten där, medan jag inte förstår mer än något sällsynt lösryckt ord, något som inte hjälper mig överhuvudtaget att förstå vad som står där. Har du någon aning om hur extremt eländig google translate är?!!! Om man kan språket så kan man fuska med translaten för att göra sin översättning snabbare, men i varje mening måste man ändra på både ord och meningsuppbyggnad samt korrigera ord som inte blivit översatta. Jag kan inte finska, och även om jag som alla andra som då använder translate får fram något som blir till större delen går att läsa så blir resten bara gissningar… något som absolut nte är ideelt när man skall förstå detaljerna i ett recept. Man känner sig som den berömda skräddaren i sagan det bidde inte någon rock, det bidde en tumme! Hahaha! Man vet aldrig vad man i slutändan får på bordet då, om det ens en gång går att äta! Du och din mamma får fortsätta erat gemensamma fantastiska arbete genom att föra ut finska matrecept till världen. Om det skulle vara så att ni har ett utmärkt recept på traditionella finska köttpiroger liggande gömt ett eller annat ställe i någon vrå, så ber jag er om att ni lössläpper det här på bloggen så det får springa fritt till mångas glädje. Jag har fortfarande inte hittat ett bra recept på köttpiroger där både fyllning och pirogdeg har riktig konsistens och smak. Jag misstänker starkt mina bristande finska språkkunnskaper är starkt bidragande till saken. Suck! Sänder kram till både dig och din mamma för alla de härliga recepten jag glädjande nog hittils fått tillaga.
Aha! Jag hade glömt att jag redan då undrade om du hade något bra recept på köttpiroger. Jag och säkert många med mig tycker att det är fint att du skriver och delar med dig av olika recept, då har vi en chans att hitta saknade guldkorn och spännande nyheter vi aldrig provat tidigare.
Jag blir så glad av dina kommentarer, tack! Recept på köttpiroger – med karelska varianterna vety och atomi i spetsen – kommer så småningom. Jag lovar!
Din och din mammas morotslåda är perfekt! Precis som Rosi hade jag sökt efter en traditionell morotslåda utan ris och med sirap, tack och lov kunde du tillhandahålla det för oss som precis som dig överhuvudtaget inte kan tänka oss ris i en morotslåda! Tack skall ni ha för hjälpen med receptet och för att tillfredsställa våra smaklökar!
Som jag skrev i ett annat innlägg så ser jag absolut fram till ett matkåseri om köttpiroger!!! Bara tanken på det får det till att vattnas i munnen av förväntan. I mellantiden skall jag njuta av morotslådan nu i julen. God jul till dig och din familj, med önskan om ett glädjande kommande år.
Åhhhh vad jag blir glad av att äntligen hittat recept på Morotslåda med sirap och utan ris. Min dotter vill ha en morotslåda som min far (från Åland) och mor (från Finland) gjort i många jular. SÅ STORT TACK <3 önskar er en mycket god jul
Och ååååh vad jag blir glad av din snälla kommentar. Nej, riset får hålla sig undan när det görs morotslåda i mitt hem i alla fall. God jul tillbaka! <3 <3 <3
Å så fint att äntligen hitta ett recept på morotslåda utan ris!
Förstår inte morotslåda utan ris, Det är ju riset som gör den mjuka smaken i lådan. Jag bor i svnskfinland nära Åbo.
Tack för tydliga och mycket inspirerande varianter av jullådorna. Hade av någon anledning lämnat alla mina gamla traditionsfyllda julrecept i vår fjällstuga, blev glad att hitta in hit till dina recept. Lådorna är i ugnen, smakade av innan vid kryddningen. Gott, gott! Jag kokade både kål och morötterna i buljong med lagerblad, krydd och vitpepparkorn. Sen hade jag torkad ingefära som jag mortlade, tror att det sätter sin prägel på det hela.
Så roligt att du gillade inlägget, det gör mig glad! Och det låter ännu godare att koka rötterna i buljong, det ska jag givetvis testa i år. Tack för tipset!