Finska jullådor: morotslåda och kålrotslåda.

I mitt senaste inlägg skrev jag att det enda som krävdes för att få mig i julstämning var vörtbrod, julskinka och senap. Vet ni vad? Jag ljög.

Här är varför:

Julen för mig handlar inte om dans kring granen, Kalle Anka eller julklappar. Jag klarar mig lätt utan både tomtar, hyacinter (de luktar ändå så starkt) och Bing Crosby. Men en jul utan julmat är ingen riktigt jul.

Finsk julmat

Och det finns egentligen bara en maträtt två maträtter som måste finnas på julbordet.

Skinka? Nej.

Köttbullar? Nepp.

Sill? Jag ÄLSKAR sill, men inte heller det är ett måste.

Jag är trots allt halvfinne, och då finns det endast två saker som bara inte får glömmas bort: morotslåda och kålrotslåda.

Det är egentligen rena dumheter att jag ens tänker tanken på att försöka göra egna varianter av morotslåda och kålrotslåda. Men jag vill lära mig, jag vill kunna göra något som i alla fall påminner om min kära mammas lådor fyllda med beroendeframkallande finsk tradition.

Medeltidsmat

För tradition är det. Framför allt när man pratar om kålrotslåda, som finländare har ätit ända sedan medeltiden. Morotslåda har funnits med sedan 1800-talet. [Också det ganska länge om man tänker på att köttbullar, julskinka, prinskorv och gravlax inte fanns på svenska julbord förrän under 1900-talet.]

Enkelt att göra är det också. Man kokar morötter/kålrötter tills de är mjuka. Sedan mosar man ihop det tillsammans med smör, grädde, ägg och ströbröd, och smaksätter med sirap och olika kryddor (vanligtvis ingefära, muskot, vitpeppar och salt).

De flesta finska recept på morotslåda innehåller också grötris, men så har det aldrig varit i min familj. Och vi (mamma) vet bäst.

Enda skillnaden mellan de båda lådorna, när jag gör dem, är (förutom själva huvudråvaran) att jag har lite mer muskot men lite mindre ingefära i kålrotslådan.

Förgyll ditt julbord med dessa finska underverk. Här är recepten:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kålrotslåda (lanttulaatikko)

  • 1 kg kålrötter
  • 2 dl grädde
  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • Ca 0,5 dl ströbröd
  • 0,25-0,5 dl sirap
  • Ingefära, malen
  • Vitpeppar
  • Muskot, riven
  • Salt
  • Ströbröd
  • Smör att klicka på

Morotslåda (porkkanalaatikko)

  • 1 kg morötter
  • 2 dl grädde
  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • Ca 0,5 dl ströbröd
  • 0,25-0,5 dl sirap
  • Ingefära, malen
  • Vitpeppar
  • Salt
  • Ströbröd
  • Smör att klicka på

Sätt ugnen på 175 grader.

Koka morötter/kålrötter tills de är mjuka.

Använd en potatisstöt och mosa ihop rotfrukterna. Blanda ned grädde, smör, ströbröd och kläck i ägget. Blanda om och krydda sedan försiktigt, försiktigt. Jag använder inga exakta mått, men häller i lite sirap, lite ingefära, lite peppar etc. Och smakar av hela tiden. När det är gott, gott, gott så är det klart för ugnen.

Häll upp morotsmoset/rotmoset i ugnsfasta former (jag använder aluminiumformar, ”äiti style”) och sprinkla över ströbröd tills allt är täckt.

Använd baksidan av en sked för att göra ”fina” mönster i lådorna och klicka på några duttar smör.

In i ugnen i ungefär en timme eller tills ytan är gyllenbrun och fin.

Ät till allt som finns.

Share: