Back a Yard – Stockholms godaste?

Häromveckan åt jag på Lilla Ego för första gången och det var en av mina bästa matupplevelser i Stockholm. Maten var fantastisk – tekniskt avancerade rätter (nästan helt) utan pretentioner. Väldigt, väldigt god mat helt enkelt. Dessutom extra trevligt att få varmrätterna serverade av Tom Sjöstedt själv.
Lokalen är också precis i min smak. Mer som en trevlig liten krog än som en fin restaurang. Handskrivna menyer på väggarna och Kent ur högtalarna (krogens namn kommer just från en Kent-låt). En fem plus-kväll utan tvekan.
Lilla Ego seglar upp som en av de absolut bästa restaurangerna jag har varit på i Stockholm. Men bäst är den inte.
Allra bäst är Back A Yard.
Och det baserar jag egentligen bara på en enda rätt. Och på min egen subjektiva smak, som säkerligen kan ifrågasättas både en och två gånger.
Back A Yard kan förresten knappt räknas som en restaurang längre. Fram till sensommaren 2013 låg Back A Yard långt ned på Folkungagatan, praktiskt nog precis runt hörnet från min lägenhet. Sedan stängde restaurangen ner. Men den upphörde inte. Den bytte bara skepnad.
Sedan dess finns Back A Yard som food truck och serverar mestadels lunch på några olika platser i stan. Papa Bull (eller John Caroll som han egentligen heter) styr skutan i stort sett på egen hand. Och han gör en jerk chicken som slår precis allt. Det är den godaste maträtten jag vet. Och för 90 kronor är det utan konkurrens det mest prisvärda du kan äta i Stockholm.
Papa Bull säger att han går upp vid tre på morgonen för att laga all mat. Jag är så innerligt tacksam över att han gör det. Allt är nämligen gottgottgott.
Curry goat, oxtail stew, jerk lamb och vegetarisk ital stew är andra rätter på menyn. Men inget slår deras jerk chicken som man får med rice n’ peas, cole slaw, fried dumpling och en gudomlig sås som Johns fru gör. Att dricka till: en kall Ting.
Papa Bull, sluta aldrig laga mat. För i ärlighetens namn är Back A Yard den enda restaurang jag behöver.
One Love
Hur kan en foodtruckmåltid för 90 spänn vara prisvärd??? Okej att den är himmelskt god, men att behöva äta maten ur en frigolitbit utan sittplats rätrdigar aldrig ett pris på 90 spänn…
För att jag tycker att det är prisvärt. Det är ju en rent subjektiv åsikt, och jag har all förståelse för de som tycker annorlunda.
Eftersom det är det godaste som JAG vet bryr jag mig inte vare sig om frigolitlådor, brist på sittplatser eller något annat.
Men jag förstår om inte alla delar mina tankar.
Allt gott!
Lätt prisvärt! Spelar väl ingen roll om det är sittplatser eller inte, många som beställer Take Away från restauranger och det kan ju vara prisvärt för det??? Gudomligt god och kan bara instämma. One love!
Har provat jamaikansk mat ett flertal gånger nu bland annat på en jamaikanska mat festival i Brooklyns Jamaica-kvarter MEN jag tycker inte att det är nåt speciellt alls! Jag tror att jamaikansk mat är bland dom mest tråkiga i hela Latinamerika/Karibien. Det påminner lite om puertoricanskt och andra öar i regionen men i jämförelse med till exempel det mexikanska köket så är det väldigt tråkigt. Sorry! Ändå så tycker jag att det är JÄTTEBRA att det finns i lilla Stockholm för er som gillar!
Pastafarian: Precis den inställningen jag gillar! Och jag håller med dig, det är fantastiskt att man kan prova på så många olika länders matkulturer i Stockholm. Jag tar tacksamt emot tips på vad man inte bör missa!
John Bull är en legend för alla som har någon koll på det karibiska köket i Sthlm. Maten är helt fantastisk och jag håller helt med dig om Jerken!
En annan liten rolig grej är att John Bull startade Sveriges första riktiga Reggae/Roots Soundsystem på 80-talet – nämligen Ambassador Sound! Bara ett litet sidospår för er som även uppskattar musiken som Jamaica har att erbjuda. 🙂
Ha det bäst!
Strålande kuriosa!
Vad tycker du om: http://www.mosojamrock.com/ som ligger på samma adress.
Potatismannen: Jag har inte testat det. Blev en aning skeptisk när man inspirerades av/kopierade meny och hemsida från Back a Yard precis vid öppning. Kändes märkligt att det skulle vara nästan identisk mat trots att restaurangerna inte har med varandra att göra. Men har å andra sidan hört gott om maten från bekanta som varit där.