Adam & Albin – dyr men god nudellunch

Ramen på sotat fläsk och bakat hönsägg med sobanudlar, majrova, sesam och pepparrot på Adam & Albin.

Det ska sägas direkt: att äta lunch på Adam & Albin är inte billigt. Men det är förbaskat gott.

Det kryllar inte direkt av bra nudelställen i Stockholm så att Adam & Albin öppnat upp för nudellunch på Rådmansgatan sedan en knapp månad tillbaka är mycket välkommet. Trots att ramen är vansinnigt populärt i USA i allmänhet och New York i synnerhet, och trots att Stockholm relativt snabbt brukar anamma de newyorkska trenderna, är det snarare svårt än lätt att få tag i kvalitativa nudelsoppsrätter i Stockholm.

Ki-mama och Blue Light Yokohama

Ramen ki-mama ska vara jättebra, även om jag inte själv testat det än, och på Blue Light Yokohama på Södermalm kör man ramen specials på söndagar. Inte ens där har jag varit, trots att det bokstavligen talat ligger 13-14 steg från min port. Fler tips på ramenställen, någon?

Men på Adam & Albins nyöppnade nudellunch har jag varit två gånger och kan alltså konstatera två saker:

1. Det är sagolikt god mat.

2. Det är väldigt dyrt för att vara lunch.

Mercedes Bachelet, restaurangchef på Adam & Albin, berättade för mig att restaurangen vanligtvis inte håller öppet såsom restauranger vanligtvis håller öppet. I stället för daglig servering öppnar man upp för gäster en eller ett par gånger i månaden och serverar då mellanrätter i prissegmentet 85-295 kronor.

Men i och med nudellunchen gör man det nu betydligt enklare för människor att ta del av Adam Dahlbergs och Albin Wessmans matlagning. Lunchmenyn förändras ”lite då och då”, säger Mercedes Bachelet. Först kör man den nuvarande menyn – fyra varmrätter och en efterrätt – i några veckor, och sedan byter man. Allt baserat på säsong.

Säsongsbaserad meny

Just nu består menyn av två sorters ramen, en sashimirätt, en anka och en efterrätt. Det utlovas även ”vegetariska alternativ”, utan att detta förklaras närmare på menyn.

Eftersom det är ramen jag har suktat efter är det också deras två ramenrätter jag har testat hittills. Plus efterrätten: hällstekt pannkaka på rågsurdeg & öl.

Båda ramensopporna var utsökta, med smakrika och umamistarka buljonger. Ramen på sotat fläsk och bakat hönsägg med majrova och ett mos på pepparrot och äpple känns verkligen precis som den svenska version av en japansk nudelrätt som restaurangen eftersträvar. Även deras ”heta” ramen med queneller på krabba och räkor var mycket god. Men någon riktig hetta var det tyvärr inte tal om. En het ramensoppa ska väl åtminstone framkalla några ynka svettpärlor i pannan? Mera chili, boys!

För båda rätterna var det de syrliga elementen som var extra framträdande. Moset på äpple och pepparrot lyfte fläskramen på samma sätt som skaldjursversionen fick en rejäl skjuts tack vare den inlagda rättikan.

Slutsats: Adam & Albin

Detta bildspel kräver JavaScript.

Strålande god lunch allt som allt, men 135 kronor för en nudelsoppa är verkligen i mesta laget och gör nog tyvärr att många drar sig för ett besök. Då är sopporna dessutom de ”billiga” alternativen på menyn eftersom både sashimin (145 kr) och ankan (165 kr) är ännu dyrare.

Däremot måste jag nog säga att pannkakan till efterrätt är väl värd sina 85 kronor. Den serveras med mjölkglass och brynt smör samt små, torra, knastriga bitar av rågbröd som fick mig att drömma mig till Finland. Pannkaka som smälter i munnen. Brynt smör. Brödbitar. Glass. Full pott.

Jag kommer att gå tillbaka till Adam & Albin för lunch. Riktigt god mat får lov att kosta lite extra ibland. Men något regelbundet lunchställe blir det nog inte ändå.

Fotnot: slutsats kan komma att revideras efter nästa lönesamtal.

Share: