Greasy Spoon – brittisk frukost på Södermalm

Greasy Spoon, Tjärhovsgatan 19

Utan någon större marknadsföringskampanj har en ny restaurang öppnat på Tjärhovsgatan 19 på Södermalm (Kafé Tjärleks tidigare lokal).

När man ser neonskylten föreställande ett stekt ägg vet man att man har kommit rätt. Greasy Spoon, som stället heter, vill fylla en lucka på Stockholms brunchscen.

Greasy Spoon, Tjärhovsgatan 19

Greasy Spoon, Tjärhovsgatan 19

I stället för buffé

Tyrone Poh-Janrell och Laura Hinton är britterna som tillsammans med kocken Elin Beckers står bakom Greasy Spoon. De tröttnade helt enkelt på att alla bruncher i Stockholm, hur svårräknade de än må vara, mest bestod av bufféer.

– Vi ville bara ha vissa rätter, som du kan få i Melbourne eller i London. Värst är när du är på ett ställe och de har ett sådant där silverfat som du lyfter på och ser ägg ligga i en vattensörja, säger Poh-Janrell till Nöjesguiden.

Birchermüsli på Greasy Spoon, Tjärhovsgatan 19.

Birchermüsli på Greasy Spoon, Tjärhovsgatan 19.

Efter två besök på Greasy Spoon, en fredagslunch och en tidig lördagsfrukost, kan jag konstatera att de nog träffat ganska rätt i sin inriktning. Lokalen är trevlig, personalen likaså och även om vår servitör hade det lite kämpigt med våra beställningar (första dagen på jobbet) så var det inget som störde. Alla dagar i veckan föredrar jag en trevlig servitör som gör lite fel men ber om ursäkt, framför en tjurig och arrogant servitör som bara gör minsta tänkbara.

Jag gillar dels att de öppnar tidigt på vardagar, kl 07.30, dels att de serverar samma mat hela dagen. De har dessutom rättigheter och på lördagar stänger de inte förrän kl 22.

Menyn består av idel brunchklassiker, från den självklara Full English (bacon, korv, ägg, svamp, bönor etc) till något elegantare rätter som Eggs Benedict och varianter av densamma (Florentine, Arlington).

Eggs Benedict på Greasy Spoon, Tjärhovsgatan 19

Eggs Benedict på Greasy Spoon, Tjärhovsgatan 19

Man kan få skotska pannkakor med två inte helt kalorisnåla tillbehörsalternativ – bacon och lönnsirap eller blåbär och mascarpone – och i övrigt finns saker som rösti, gröt, toasts med diverse pålägg samt några desserter.

Greasy Spoon – omdöme

Av det jag testat verkar Greasy Spoon lovande. Eggs Benedict är favoriten så här långt, framför allt den ljuvliga hollandaisen, smörig och lätt syrlig.

Birchermüslin var också mycket god, och mättade stadigt till skillnad från exempelvis Sausage & Egg Muffin. Den senare hade en fantastiskt god korv från Taylors & Jones, men var i övrigt inte mer än tja, helt okej.

Sausage & Egg Muffin på Greasy Spoon, Tjärhovsgatan 19.

Sausage & Egg Muffin på Greasy Spoon, Tjärhovsgatan 19.

Cream Tea (te, scones, cream cheese och sylt) var ungefär som det brukar vara. Sconesen smakade hyggligt, men var något för torra för min smak (testa att göra egna så här i stället).

Nästa gång får det nog bli pannkakor och kanske en avokadotoast, som bordet bredvid fick in och som jag lite väl tydligt stirrade avundsjukt på.

Relativt billigt

Priserna då? Ja, det är inte hysteriskt billigt men det beror lite på vad man jämför med. De har inga lunchpriser vilket gör att vardagslunch blir lite dyrare än vanligt. Det motsatta gäller förmodligen för helgbrunch, beroende på vad man äter så klart.

Greasy Spoon, Tjärhovsgatan 19

Greasy Spoon, Tjärhovsgatan 19

En Eggs Benedict går på 130 kronor och då får man två “äggamackor”. Då blev inte jag riktigt så mätt som jag ville, men nästan. Det går också att beställa en liten version (ett ägg gissar jag?) för 80 kronor.

De flesta rätterna går annars på ca 55-85 kronor men då skulle jag säga att minst två rätter krävs.

Pannkakorna (75 kr) får nog undanräknas eftersom våra bordsgrannar inte ens orkade äta upp sina. Då frågade jag mitt sällskap om man får äta upp andra sällskaps rester och då tittade de på mig så där så att man förstår att man nog sagt något som man kanske inte ska säga igen. Så vi betalade och gick.

Avslutningsvis: kaffet smakade bra.

Share: