Mischa Billing – äntligen, TV4

Sveriges mästerkock - nu äntligen med en kvinnlig jurymedlem.

Det var verkligen på tiden, TV4. Efter tre säsonger av gubbfestival kommer äntligen en kvinna in i Sveriges mästerkock-juryn.

Mischa Billing är lektor i måltidskunskap och undervisar på restaurang- och hotellskolan vid Örebro universitet. Hon är också utbildad sommelier och har tidigare varit både generalsekretare i Internationella sommelierförbundet och ordförande för Svenska sommelierföreningen.

En del kanske förresten känner igen henne från SVT:s Aspegren mitt i maten också. Här är ett avsnitt från 1996, efter 05.45 dyker Billing upp i rutan och säger bland annat att flickor i 13-årsåldern har den optimala vinnäsan (hon säger faktiskt nästan det).

(Noterade för övrigt en annan intressant sak i programmet, men det tar vi en annan dag.)

Så vad kan Mischa Billing erbjuda som ny mästerkocksbedömare?

– I juryn kommer jag vara noggrann med hur smakerna möter varandra, serveringen av maten och dessutom vill jag bli berörd, säger Mischa Billing till TV4.

Utan att veta särskilt mycket om Billing, kan jag säga att det jag faktiskt vet lovar gott. Jag har nämligen mycket svårt att se mig tycka illa om en person som matchar vin med ostbågar.

Spelar det då så stor roll att det är just en kvinna som tar en plats i juryn? Är det inte viktigast att en ny jurymedlem är riktigt bra?

För det första tror jag att Mischa Billing kommer att sköta sig utmärkt. För det andra så, ja, det är otroligt viktigt att det är en kvinna som tar plats.

Branschen må se jämställd ut – det är ungefär lika många kvinnor som män som arbetar inom livsmedelssektorn – men skrapar man på ytan lite ser det inget vidare ut. Inte i den här branschen heller.

Share: