Panini med vildsvinsytterfilé med surrödkål, dijonsenap, ärtskott, cheddarost och plommonsås.

Jag har en panini press, eller smörgåsgrill som det heter på svenska. Jag vet inte var den kommer ifrån, jag vet inte vem som har köpt den (antagligen någon som hyrt i andra hand och glömt den), men jag har en.

Min första tanke när jag hittade den: Vad ska jag med den till?. Men efter att ha kollat runt lite på nätet har jag förstått att det är en inte alls så dum pryl att ha i köket. Faktum är att man kan använda den till en hel drös olika saker och vissa personer är så betuttade i smörgåsgrillar att de har sajter som är helt vigda åt just denna apparat och vad man kan göra med den.

Självklart kan man göra mackor, som jag gjort på bilderna ovan, bland annat med vildsvinet som blev över från den här rätten. Men det är långtifrån det enda.

Några exempel:

Grillade grönsaker: sparris, aubergine, zucchini, tomater, grönkål, allt går att tillaga i smörgåsgrillen. Pensla grönsakerna med olja, salta och peppra, och grilla på.

Kött, tofu eller halloumi: med samma metod kan man grilla tunna skivor kött eller mer rejäla bitar halloumi och tofu.

Hamburgare: går snabbt att laga i en smörgåsgrill eftersom man tillagar från två håll samtidigt. Fiffigt!

Bacon: fungerar något oväntat alldeles utmärkt.

Frukt: skiva frukt du tycker om, strö lite socker på och tillaga i smörgåsgrillen. Lite glass till det och du har en efterrätt.

Morotskaka: man kan faktiskt göra kakor i smörgåsgrillen. Här är ett fantastiskt påhittigt recept på ”grillad” morotskaka.

Glasstrutar: om man gillar hemgjorda glasstrutar så går det också utmärkt i en panini press. Här ett recept.

Nachos: Med tortillas, olja, salt och kryddor kan du i smörgåsgrillen göra hemlagade nachochips.

Omelett: Alton Brown har kommit på receptet, och då litar jag på att det fungerar.

Smashad potatis: den här varianten av grillad potatis ser supergod ut, måste testas snart.

Råraka: Enkelt recept.

 

Har du fler idéer?

Share: