Pocherat ägg, här över en parmesanrisotto med stekt prosciutto.

Det är inte så krångligt att pochera ägg på vanligt vis, men det finns ett smart knep som gör det enkelt att få ett bra resultat varje gång. Det enda du behöver är ett ägg, en liten skål och framför allt: plastfolie.

Genom att pochera ägget i plastfolie blir det:

  • mindre kladd
  • mer kontroll på äggets form
  • lätt att se när det är klart

Som man ser på bilderna ovan blev det lite väl många skrynklor på mitt ägg för att vara riktigt elegant, men det kan man lösa genom att behålla lite, lite luft i paketet. Jag knöt helt enkelt för tajt vilket gav ägget rynkor.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Pocherat ägg i plastfolie

  • Ägg
  • Ramekin/skål
  • Olja
  • Plastfolie

Ta tillräckligt med plastfolie för att skapa en ”påse” att ha ägget i. Lägg folien över skålen och tryck ned plasten i botten. Smörj folien med olja eller annat fett (för att ägget lätt ska lossna efter tillagning).

Kläck ned ägget i folien, försiktigt så att inte gulan går sönder.

Ta tag i platsfoliens fyra ändar och ”snurra upp” hela paketet så att det bildas en påse med ägget i. Snurra så att nästan all luft försvinner och knyt ihop.

Lägg ägget i sjudande vatten och tillaga i 2,5–4 minuter, beroende på äggets storlek. Se till att vända på ägget då och då för att få en jämn tillagning.

Ta upp ägget och kyl snabbt i isbad för att stoppa tillagningen. Klipp upp folien, ta ut ägget och servera.

Share: