Att skala ingefära med sked är både smidigt och minskar svinnet.

Det finns i huvudsak två fôlkliga sätt att skala ingefära på, skulle jag gissa.

  1. Skala ingefära med kniv. Fördelen är att skalet försvinner. Nackdelen är att stora delar av själva ingefäran gör detsamma.
  2. Skala ingefära med grönsaksskalare. Fördelen är att något mindre av de goda delarna av ingefäran försvinner. Nackdelen är att skalaren ständigt fastnar på knölarna och även här åker ändå onödigt mycket ingefära med som svinn.

Så vad göra? Öppna bestickslådan och ta fram – en sked.

Ingefärans skal behöver inget särskilt vasst för att lossna. I stället är en sked alldeles perfekt för att ta bort skalet, och bara skalet, och lämna ingefäran intakt. Dessutom tar den sig också smidigt över alla besvärliga knölar.

Dra helt enkelt skedens bak- eller framsida (jag använder baksidan) längs med ingefäran så lossnar skalet enkelt.

Sådär, bara att använda ingefäran. I en plommonsås, till exempel.

Share: