Sydindisk kycklingcurry gjord i tryckkokare på basmatiris med lime och svart kardemumma.

Att inte ha någon köksfläkt har både bra och dåliga sidor.

Dåliga:

  • hyllplan nära taket täcks lätt av ett lager flott om man inte ser till att hålla efter. Fräscht.
  • det luktar mat i hela bostaden.

Bra:

  • det luktar mat i hela bostaden.

Det är lite en smaksak det där, om man vill, eller inte vill, att hela lägenheten ska lukta en liten del av Indien i flera dagar efter att man har lagat en curry.

Personligen tycker jag oftast om när min lägenhet luktar mat. Och därför är det med kluvna känslor jag nu har upptäckt att mitt senaste tillskott i köket, tar bort det mesta av matoset.

Med en tryckkokare tillagas maten i ett slutet kärl, och doften/lukten sprids inte och sätter sig i väggarna. Vilket ju är synd. Eller underbart?

Det som däremot tryckkokaren gör bra, och där finns inga tvivel, är att den tillagar maten i ett kick.

Nu är kanske inte nedanstående recept det allra mest tydliggörande exemplet, då det handlar om 15–20 minuters koktid i stället för 30–45 minuter i en vanlig gryta. Men för mig, som hade ett jobb att gå till och som planerade dåligt, var det faktiskt tack vare tryckkokaren som jag hann i tid.

Det här receptet, som räcker till fyra hungriga knickedicker, har jag hämtat från The Kitchn, och sedan bara gjort små justeringar och anpassat måtten till vår standard.

Sydindisk kycklingcurry i tryckkokare (eller vanlig gryta)

För kryddpastan:

Kokosflingor, hela kryddor, lök, gurkmeja och asafoetida. Ingredienser till kryddpastan.

Kokosflingor, hela kryddor, lök, gurkmeja och asafoetida. Ingredienser till kryddpastan.

  • 4–5 torkade, små chili
  • 6 schalottenlökar, skalade och halverade
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 4 kryddnejlikor
  • 1 kanelstång
  • 3 kardemummakapslar, gröna
  • 2 tsk hel svartpeppar
  • 2 tsk korianderfrön
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk bruna senapsfrön
  • 1 tsk hel spiskumin
  • 1 tsk gurkmeja, malen

För kycklingcurryn:

Kycklinglårfiléer, körsbärstomater, lök, vitlök och ingefära.

Kycklinglårfiléer, körsbärstomater, lök, vitlök och ingefära.

  • 1 msk olja
  • 1 halv tumme ingefära, skalad och hackad
  • 2–3 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 gula lökar, skivade
  • Asafoetida/hing (kan uteslutas)
  • 300 g körsbärstomater, skivade
  • 1 kg kycklinglårfilé, delade på hälften
  • 3 tsk salt
  • 1 msk vinäger

Sätt en tryckokkare eller gryta på en platta över medelvärme. Rosta chilin och schalottenlöken tills allt har bruna/svarta fläckar över sig och löken mjuknat något. Häll över i matberedare och ställ tillbaka tryckkokaren/kastrullen på spisen.

Lägg i kokosflingorna och alla hela kryddor och rosta i runt en minut (rör om hela tiden så att inte kokosen bränns) tills kokosflingorna blivit ljust bruna. Tillsätt gurkmejan och rör runt i några sekunder till. Häll över i matberedaren.

Mixa allt tills det är väl sammanblandat. Häll i 4–6 msk vatten och mixa vidare tills du har en ganska slät pasta. Ställ åt sidan.

Det var det hårda jobbet.

Sätt tryckkokaren/kastrullen över medelhög värme och tillsätt oljan. När den är varm, lägg i ingefära, vitlök och lök (och några nypor asafoetida om du önskar). Stek/sautéra i 10–15 minuter (rör om då och då så att inte vitlöken bränns) tills löken är mjuk och har fått lite gyllenbrun färg på kanterna.

Tillsätt din tidigare gjorda kryddpasta och stek i ca 1 minut. Tillsätt tomaterna och stek i ytterligare 5 minuter. I med kycklingen, salt och vinäger och blanda noga. Det kan verka torrt i det här läget, men det blir såsigt, tro mig.

Härifrån väljer du en av två vägar.

Tryckkokare: Sätt fast locket och låt tryckkokaren komma upp till fullt tryck över hög värme. När trycket uppnåtts, sänk till låg värme och tryckkoka i 10 minuter. Ta bort från spisen och låt trycket sjunka helt innan du öppnar, 10–15 minuter. Öppna och servera med ris och yoghurt.

Vanlig kastrull: Låt puttra på låg värme i 30–45 minuter eller tills kycklingen är klar. Servera med ris och yoghurt.

Det fungerar förresten utmärkt att använda eventuella matrester till en god pasta dagen efter, som här:

Den sydindiska kycklingcurryn funkar fint med pasta också.

Den sydindiska kycklingcurryn funkar fint med pasta också.

Share: