Sobanudlar men mango och aubergine.

Mörkret kommer.

Så stålsätt er. Och laga god mat.

Vi ska nog klara den här vintern också.

Man kan ju alltid låtsas att det fortfarande är sommar genom att laga soliga rätter. I dag kan ni till exempel svänga ihop min version av matlagningsgeniet Yotam Ottolenghis enkla och slurpigt goda ”sallad” (vad får egentligen kallas sallad?) med sobanudlar, aubergine och mango, från en av världens bästa vegetariska kokböcker, Plenty.

Och medan ni rör ihop dressingen på med vitlök, chili, sesamolja och lime så tittar ni ut genom fönstret. Ni tittar ut och så låtsas ni att höstsolen som slår mot husväggarna är sådär högsommarvarm och inte alls snart kräver både halsduk, vantar och dunskal.

Eller så får man väl försöka omfamna det som komma skall.  Som de där få men magiska dagarna då träden gör sig redo att fälla sina blad och klär på sig sina mest fantastiska färgskrudar. Finns det någon gång på året som man hellre vill sitta på en parkbänk?

Jag ser också fram emot att utan att samvetet lider kunna stå i timmar och laga mat medan vinet flödar och vinylskivorna snurrar. Det är bra saker ändå. Här är mitt senaste fynd från skivbackarna, ypperlig musik för höstgrytor:

Ja, det är väl typ det som är bra med att vintern närmar sig. Det är inte mycket, men någonting är det.

Gå och gör nudelsallad nu.

Morsning.

Sobanudlar med mango och aubergine

2 stora eller 4 små (tänk: förrätt) portioner

Sobanudlar men mango och aubergine.

Sobanudlar men mango och aubergine, recept från Yotam Ottolenghi.

  • 1,25 dl risvinäger
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • En halv röd chili, finhackad
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 lime, rivet skal och saft
  • 1–1,5 dl vegetabilisk olja
  • 1 stor aubergine, skuren i 2 cm stora bitar
  • 1 mogen mango, skuren i stora tärningar
  • 200 g sobanudlar
  • En halv rödlök (eller gul lök som legat i isvatten för att bli mindre skarp), skivad i tunna halvmånar
  • Ett rejält knippe koriander (basilika och mynta går också fint)

Förbered först alla grönsaker: hacka vitlök, chili, aubergine, mango och rödlök, riv och pressa lime.

Börja sedan med dressingen. Blanda vinäger, socker och salt i en liten kastrull och värm försiktigt tills sockret har löst upp sig helt. Ta bort från värmen och lägg i vitlök, chili och sesamolja. Låt svalna helt och tillsätt sedan skal och saft från lime.

Hetta upp en wok eller stor stekpanna på medelhög värme. Häll i rejält med olja (t ex solrosolja, rapsolja eller jordnötsolja) och stek auberginen i omgångar (inte för mycket i pannan samtidigt) tills den blivit gyllene i färgen. Ta upp med hålslev, lägg i ett durkslag och strö på rejält med salt. Låt rinna av.

Koka nudlarna lite kortare än anvisning på paketet för att behålla tuggmotstånd. Låt rinna av och skölj ordentligt med kallt vatten. Lägg på handduk eller hushållspapper för att torka.

Hacka koriander.

Blanda hälften av koriandern med nudlar, aubergine, lök och lite i taget av dressingen (det ska täcka nudlarna, men de ska inte simma i dressingen). Låt gärna stå i 1–2 timmar om ni orkar, men det gjorde inte jag. Blanda i resten av koriandern och ät upp maten.

Share: