Lax, mango, sojamajonnäs —> löjligt god sashimi

Sashimi med lax, mango, furikake, salladslök och sojamajonnäs.

Först ska ni få ett kokbokstips. Sedan ska ni få ett recept på sashimi.

Mathias Dahlgrens ”Hemkunskap” är precis en sådan bok som jag gillar. Bra recept så klart, men framför allt små tips och tricks från någon som verkligen vet hur man lagar mat. Jag menar, vem älskar inte tips och tricks?
Det finns i princip bara en typ av riktigt klickjagande rubriker som jag alltid faller för, och det är rubriker av typen ”Så brer du kallt smör på rostat bröd”.

Särskilt mycket älskar jag kapitlet där Dahlgren listar mer eller mindre oväntade, men lyckade, kombinationer av råvaror. Att ketchup och svartpeppar passar bra ihop vet nog varje människa som satt sin fot på donken, men visste ni också att man kan göra ”fuskburrata” genom att mixa mozzarella och grädde? Eller att porter är en alldeles utmärkt dryck att kombinera med … prinsesstårta?

Han listar också en hel del recept på grunder att bygga vidare på, och som funkar fint att frysa in. Så som hur man gör fem kilo (!) smarrigsmaskens tomatsås, soppa på vilka grönsaker som helst eller en rejäl laddning fried rice-bas. Jag kan åtminstone gå i god för tomatsåsen (recept kommer snart), även om jag halverade receptet pga liten frys.

Men jag undrar om inte det allra bästa med ”Hemkunskap” är följande recept, som är lika enkelt som det är löjligt gott. Tunt skivad mango, något mindre tunt skivad rå lax doppad i furikake, lite salladslök och sojamajonnäs. Det är faktiskt en av de godaste förrätterna jag ätit på länge, och perfekt att bjuda gästerna på medan man fixar med varmrätten. Drick sake till vetja. Den här slank till exempel ner fint vid sidan om.

Lax, mango, sojamajonnäs. Ni hör ju själva.

Det enda rådet jag kan ge är: snåla inte. Köp riktigt bra lax, t ex salmalax eller fröyalax. Och se till att hitta en bra mango. Då kommer allt bli bra.

Tack, Mathias Dahlgren. Och varsågoda, kära bloggläsare (om ni finns).

Detta bildspel kräver JavaScript.

Sashimi på lax och mango

 • Ca 200 g sushimilax, t ex salma eller fröya.
 • 1 dl majonnäs (se recept nedan)
 • 1 msk soja
 • 1 mogen mango
 • Furikake (japansk fröblandning)
 • 1 salladslök

Blanda ner soja i majonnäsen, lite i taget. Smaka av hela tiden för att få bra balans. Ha i mer soja om det behövs. Sojamajonnäsen ska bli tillräckligt tjock så att den är lätt att dippa i.
Skala mangon och skiva den så tunt du kan. Skiva laxen i munsbitstrevliga skivor och doppa dem i furikake. Skiva salladslöken tunt. Lägg upp mango, lax och salladslök på ett stort fat. Häll över sojamajonnäsen i en skål. Ställ fram och ät. Med pinnar, med gafflar eller med händerna, välj själv.

Enkel majonnäs med stavmixer

 • 1 ägg
 • 1 tsk dijonsenap
 • En nypa salt
 • 1 msk citronjuice
 • 2 dl neutral olja

Lägg i alla ingredienser i en hög, smal bägare. Ställ ner stavmixern på botten och fräs på. Majonnäsen bör sätta sig ganska omedelbart. Vicka lite på bägaren för att få med all olja. Nu har du gjort majonnäs.

 

PS!

Och hörrni, om det blir lite över av allting. Gör då som jag och hacka allt fint, blanda ihop och kalla det för tartar. Också SUPERGOTT.

Tartar på lax, mango och sojamajonnäs.

Share: