Old Fashioned in the making.

Det är lördag och då kan man ibland få ta sig en drink. Inte jag, dock. Jag ska jobba hela kvällen, men ni kan ju unna er. En Old Fashioned kanske?

Nej, det finns inget enstaka ”rätt” sätt att göra en Old Fashioned. Det finns många rätt sätt, precis som med alla klassiska maträtter och drycker. Däremot kan man nog enas om att det finns en hel del fel sätt att göra många saker, däribland Old Fashioned. Till exempel kan man väl undvika att hälla i cola eller typ ättikssprit. Då har man på något sätt tagit sig friheter som inte ens jag kan försvara.

Och jag gillar också att det finns de som faktiskt försöker gå till botten med hur saker och ting ska göras. Och jag gillar det speciellt mycket om man gör det med en viss ödmjukhet.

En (eller flera?) som gör just detta är personen (personerna?) bakom sajten Old Fashioned 101. Där konstateras det att Old Fashioned har befläckats med en hel drös olika ofog som säkerligen skapat drinkar/cockatils, ibland säkert väldigt goda, men i vilka det inte längre går att urskilja just en Old Fashioned.

I korta drag, här är utgångspunkterna:

  • Vilket glas som helst funkar.
  • Sockerlag är att föredra framför strösocker eller sockertärningar. Andra sötningsmedel än just socker funkar, men bland dessa ingår inte saker som lönnsirap, honung eller melass.
  • Angostura bitter är det säkraste kortet när man ska välja bitter. Mängden beskrivs som en dash, vilket ungefär är några droppar.
  • Spriten är ett val mellan bourbon och rye (rågwhiskey). I vissa varianter av Old Fashioned kan dock kanadensisk whisky, brandy, genever och till och med tequila eller rom vara alternativ.
  • Is och citrusskal är inga måsten, men kan tillsättas.
  • Old Fashioned ska inte innehålla: apelsinskivor, körsbär, någon form av kolsyrad dryck, vermouth eller saft från citrusfrukter. Och den ska inte skakas.

Saftpiratens Old Fashioned (med utgånspunkt från Old Fashioned 101)

  • 6 cl rye, till exempel den här.
  • Sockerlag på råsocker (koka upp 1 del vatten och tillsätt 2 delar socker, rör om hela tiden tills upplöst. Låt svalna.).
  • Angostura bitter.
  • Apelsinskal, endast orangea delen.
  • Iskub, STOR.

Häll en skvätt sockerlag i botten på ett glas.

Kasta ned en skvätt bitter (ett par droppar).

Fyll på med rye.

Håll apelsinskalet med båda händerna över glaset och ”twista” så att oljorna från skalet frigörs ned i drinken. Se här hur man gör. Lägg ned skalet i drinken eller kasta.

Stoppa ned isbiten.

Drick. Långsamt, är du snäll.

Share: