Apelsinmarinerad tofu med nudlar, strimlade grönsaker och rostade sesamfrön.

Tofu är, säga vad ni vill, baskemej rätt torrt och tråkigt i sig självt. I alla fall den tofun som man vanligtvis får tag i här i Sverige. Men inte överger väl jag en råvara bara för att den på ytan ter sig trist?  Näppeligen, som finlandssvenskarna skulle sagt.

Marinad, träd fram!

Så här får ni tofun att smaka götteligöttigt: gör en marinad. Häll den över tofun. In med tofun i ugnen.

Blanda tofun i en nudelsallad, gör en vinägrett av marinaden som finns kvar och varsågoda och sitt.

Punkt för punkt, inspirerat av recept från Food52:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Nudelsallad med apelsinmarinerad tofu

Tofu + marinad

  • 1 paket fast tofu
  • 2 msk saft från apelsin
  • 2 msk tamari
  • 2 msk rostad sesamolja
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk lönnsirap
  • 1 tsk färskriven ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/4 tsk cayennepeppar

Värm ugnen till 175 grader.

Blanda samman alla ingredienser förutom tofun i en skål. Skär tofun i kuber, 2×2 cm ungefär, och lägg i en ugnssäker form med luft mellan alla bitar. Häll marinaden över tofun och ställ in i ugnen i totalt 30 minuter. Rör om, och vänd på bitarna, efter halva tiden.

Ta tofun ur marinaden och låt svalna. Spara marinaden som blir över till vinägrett.

Vinägrett

  • Överbliven marinad
  • 1 lime
  • 2 msk saft från apelsin
  • 3 msk risvinsvinäger
  • Lönnsirap

Min vinägrett gjordes med fri hand och tur. Jag kombinerade den överblivna marinaden med en misodressing jag hade sedan tidigare och det råkade bara bli smarrigt. Men få personer råkar ha en misodressing stående. Därför ger jag två förslag:

Vinägrett enligt Food52: blanda marinaden med zest och saft från en lime, 2 msk saft från apelsin, 3 msk risvinsvinäger en skvätt lönnsirap till och smaka av med salt. Klart.

Vinägrett enligt saftpiraten: gör först en misodressing genom att vispa ihop 3 msk neutral olja, 1,5 msk risvinsvinäger, 2 msk ljus miso (shiro), ett par droppar sesamolja, 0,5 tsk lönnsirap, 0,5 tsk soja och lite färskriven ingefära. Blanda lite av dressingen med marinaden. Klart.

Nudelsallad

  • Somennudlar, två ”knippen”.
  • 2 morötter, finstrimlade
  • Rödkål, ett kvarts huvud, finstrimlat
  • Sesamfrön, rostade
  • Kryddor, t ex dragon, basilika, koriander.

Koka nudlarna enligt förpackning och skölj i kallt vatten.

Strimla morötterna och vitkålen. Rosta sesamfröna. Hacka kryddorna.

Blanda allting utom sesamfröna med vinägretten. Toppa med tofu och sesamfrön.

Ät.

Share: