Mjölksyrning – titta så fint det bubblar

Det är faktiskt smått fantastiskt att det här ”kalla kokandet” skapats med den nästan fånigt enkla kombinationen av morötter, zucchini, vatten och salt (och lite kryddor). På bara några dagar har min mjölksyrning av grönsaker börjat dra igång och det rejält.
Eller jag glömde förresten den viktigaste ingrediensen. Att det alls blev någon mjölksyrning av grönsaker har jag endast en person att tacka för och det är fermenteringsgurun Lena Jupiter Larsson som har haft en lååång twitterlektion med mig i denna konserverandets vackra konst.
Vill du också se till att fina grönsaker inte går till spillo?
Kolla då antingen in min och Lenas diskussion på Twitter eller om du vill ha ännu fler och nördigare tips, hennes blogg med det utmärkta namnet Everyone needs a 3rd fridge.
Många länkar här, men äras den som äras bör.
Redan nu, efter en vecka ungefär, smakar det smaskens. Men jag gissar att det börjar närma sig himmelskt om ytterligare någon vecka.
Jag minns ärligt talat inte exakt vad jag hade i, men på ett ungefär:

Mjölksyrade morötter med dill och svart te.
Mjöksyrade morötter med svart te och dill
- Morötter, ekologiska
- Zucchini, hemodlad
- Chili
- Svart te
- Vitpepparkorn, ca 10 st
- Dillkronor
- Vatten
- Salt
- Lagerblad (i den ena av två burkar, inte i den andra)
Koka först burkarna i ca 15 minuter och låt svalna (över natten är praktiskt).
Koka upp saltlag på ca 2 msk salt per liter vatten och låt svalna (se parentesen ovan).
Varva grönsaker och kryddor. Häll över saltlag. Låt stå i rumstemperatur med locket på glänt i 2-3 dagar. Sedan in i skafferiet.
Färdiga att äta efter 1-2 veckor. Håller länge, länge.
Ser mycket gott ut.! Bra jobbat och kul att se att coachningen fungerade. Själv ska jag göra en fermenterad rödbetsdryck idag. /Lena
Vad gott det låter!
Jag har också provat din mjölksyrad majs med chili och rödlök. Fantastiskt gott!
Ska man verkligen ha locket öppet under syrningen? Jag har lärt mig att den ska vara stängd. Men funkar det så funkar det.
Kul att du jobbar på TT. Det gjorde jag i åtta år i förra seklet. Men då såg det annorlunda ut.
Hej Marianne!
Förlåt för sent svar, jag har inte varit så aktiv på bloggen under sommaren. Jag låter locket vara på glänt de första dagarna bara, på rekommendation från i inlägget nämnda Lena. Det fungerade i alla fall prima för mig. =)
Roligt med TT-kopplingen!