Mjölksyrning – titta så fint det bubblar

Mjölksyrade morötter med svart te och dill.

Det är faktiskt smått fantastiskt att det här ”kalla kokandet” skapats med den nästan fånigt enkla kombinationen av morötter, zucchini, vatten och salt (och lite kryddor). På bara några dagar har min mjölksyrning av grönsaker börjat dra igång och det rejält.

Eller jag glömde förresten den viktigaste ingrediensen. Att det alls blev någon mjölksyrning av grönsaker har jag endast en person att tacka för och det är fermenteringsgurun Lena Jupiter Larsson som har haft en lååång twitterlektion med mig i denna konserverandets vackra konst.

Vill du också se till att fina grönsaker inte går till spillo?

Kolla då antingen in min och Lenas diskussion på Twitter eller om du vill ha ännu fler och nördigare tips, hennes blogg med det utmärkta namnet Everyone needs a 3rd fridge.

Många länkar här, men äras den som äras bör.

Redan nu, efter en vecka ungefär, smakar det smaskens. Men jag gissar att det börjar närma sig himmelskt om ytterligare någon vecka.

Jag minns ärligt talat inte exakt vad jag hade i, men på ett ungefär:

Mjölksyrade morötter och zucchini med dill, chiil och svart te.

Mjölksyrade morötter med dill och svart te.

 

Mjöksyrade morötter med svart te och dill

  • Morötter, ekologiska
  • Zucchini, hemodlad
  • Chili
  • Svart te
  • Vitpepparkorn, ca 10 st
  • Dillkronor
  • Vatten
  • Salt
  • Lagerblad (i den ena av två burkar, inte i den andra)

 

Koka först burkarna i ca 15 minuter och låt svalna (över natten är praktiskt).

Koka upp saltlag på ca 2 msk salt per liter vatten och låt svalna (se parentesen ovan).

Varva grönsaker och kryddor. Häll över saltlag. Låt stå i rumstemperatur med locket på glänt i 2-3 dagar. Sedan in i skafferiet.

Färdiga att äta efter 1-2 veckor. Håller länge, länge.

Share: