Mapo doufu (Ma po do fu) med sobanudlar

Mapo doufu (ma po do fu) – den koppärriga gummans tofu. Här tillsammans med sobanudlar, men ris skulle funka minst lika bra.

Lao Gan Ma chili oil.

Ser ni en sådan burk i affären (förmodligen i en livsmedelsbutik med asiatiskt fokus) så köp. Burken känns igen på att den har en ganska så butter kvinna på framsidan. Och det är en fantastisk liten chilipasta, ganska het och med en väldig massa crunch. Innehållsförteckningen är lika kort som god: chili, jordnötter, sesam, salt, socker, vegetabilisk olja.

Det är gott till det mesta, jag använder den bland annat för att göra en vassare köttfärssås med lite Asien-touch (på ett ungefär: köttfärs, tomater, lök, vitlök, kokosmjölk och ganska så mycket Lao Gan Ma). Men i går testade jag också att använda den som ersättning för den sichuanesiska chilibönpasta som Lisa Förare Winbladh (via Fuchsia Dunlop) rekommenderar i hennes version av tofurätten mapo doufu (ma po do fu).

I stället för chilibönpasta fick det bli en stor klick crunchig chiliolja och en liten klick kinesisk chili-vitlökspasta. Och det blev faktiskt vanvettigt gott tillsammans med en snurra sobanudlar. Äran för den goda smaken fördelas enligt följande: 70 procent Förare Winbladh, 25 procent krispig chiliolja och 5 procent jag själv (någon nytta måste jag ju ha gjort).

Så ta fram en wokpanna (med lock), förbered alla ingredienser och slit ur batteriet ur brandvarnaren.

Mapo doufu (ma po do fu)

  • 5 torkade shiitakesvampar
  • 1 knapp tsk sichuanpeppar
  • 1 knapp tsk fänkålsfrön
  • 250-300 g fläskfärs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk kinesisk chili-vitlökspasta
  • 1 stor klick spicy chili crisp sauce
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk mörk soja
  • Lite kycklingbuljong, eller fond (jag använde två infrysta tärningar hemlagad kycklingbuljong)
  • 2 dl vatten
  • Ett paket fast tofu (250 g?)
  • 1/2 msk maizena
  • Balsamvinäger
  • Muscovadosocker
  • Koriander
  • Salladslök

Slå hett vatten över svamparna och låt stå i åtminstone 20 minuter. Skär sedan bort de sega fötterna och hacka svampen grovt. Hacka vitlök fint och tärna tofun i stora bitar.

Torrosta sichuanpeppar och fänkålsfrö i stekpanna tills det börjar dofta gottgott (enligt Förare Winbladh ska det börja knäppa men det skedde aldrig så jag nöjde mig när fänkålsfröna hade fått fin färg). Mortla kryddorna.

Ta fram wokpannan och dra på högsta värmen på spisen. Se till att du har alla ingredienser förberedda och uppmätta.

Häll i generöst med rapsolja i pannan och vänta tills den är mycket varm, den ska ryka.

I med färsen och stek tills den får färg. Finfördela den samtidigt med en stekspade eller vad du nu använder dig av.

I med svamp, vitlök, båda chilipastorna och kryddorna. Fräs i någon minut.

I med soja, soja, buljong och vatten. På med lock och låt småkoka i ca 10 minuter.

I med tofu och låt småkoka vidare i 5 minuter.

Red av med maizena.

Smaka av med balsamvinäger och muscovadosocker.

Strö över koriander och salladslök (och kanske hackade jordnötter?), och servera över sobanudlar eller ris.

Share: