Kamutvete med misosmör, majs och vildsvin

Kamutvete, majs, bacon och miso med vildsvinsytterfilé och sous vide-ägg.

Jag tänker alldeles för sällan igenom mina inköp i affären. Oftare får jag så att säga ”feeling” för olika varor trots att jag aldrig använt dem tidigare. Trots att jag inte ens alltid vet vad det är för nåt jag köper.

Så himla skönt spontan jag är som bara hugger det som kommer i min väg!

Nä.

Allt som oftast blir det pannkaka i form av både slöseri på pengar och mat. Jag vet inte hur många obekanta grönsaker/frukter jag köpt hem bara för att se dem ruttna bort utan att ha använts. Mitt senaste fiasko gällde en påse okra som jag köpte hem från en grönsaksmarknad i någon Stockholmsförort. Först provade jag att äta den rå (det smakade blä och är inte att rekommendera om du inte gillar superslajmig konsistens som bara växer i munnen) och därefter lade jag in den i saltlag för att nån dag senare se hur möglet tagit över hela glasburken (ska fokusera på morötter i fortsättningen).

Rik på lärdomar efter dumdristigt beteende försöker jag nu läsa på innan jag köper saker. Eller så köper jag saker som inte har ett bäst-före-datum tidigare än 2028.

Ibland träffar jag också rätt med spontaninköpen. Som när jag införskaffade en påse kamutvete häromveckan. Det är, som vi säger i Värmland, gôrgôtt. Ett strålande alternativ till exempelvis ris, om man är intresserad av lite mer tuggmotstånd och nötighet. Enkelt att tillaga. Enkelt att variera. Gott att äta.

Och kamutvete passar dessutom fint med vildsvinsytterfilé, ytterligare en lyckad chansning.

Testa, vettja.

Kamutvete och majs med miso och vildsvin

Vildsvinsytterfilé i ugn

Sätt ugnen på 125 grader. Dra på stekpannan (gärna gjutjärn) på högsta värme och låt den bli jättevarm. Smörj in vildsvinet med olja, salt och peppar och bryn tills ytan fått fin färg. In i ugnen och tillaga tills innertemperaturen är ca 65 grader (för medium).

Ta ut köttet och låt vila i 10-15 minuter innan du skär upp det.

Kamutvete med majs, bacon och misosmör

  • Kamutvete, ca 1 dl
  • En liten bit bacon
  • 1 msk smör, rumstempererat
  • 1 msk ljus miso (shiro)
  • 1 schalottenlök, tunt skivad
  • 2 färska majskolvar, eller motsvarande mängd på burk/frysta
  • Svartpeppar
  • 2 vårlökar, tunt skivade

Tillaga kamutvete enligt instruktioner på paketet, och förbered under tiden resten av rätten.

Börja med majskolvarna (fryst eller konserverad majs fungerar också, strunta i så fall i följande tre meningar). Skär först bort majskornen från kolvarna och vänd sedan på kniven så att du använder den slöa knivryggen i stället. Dra knivryggen längs med majskolvarna för att få ut den mjölkiga och smakrika sörjan som sitter ”bakom” majskornen. Ställ majskorn och sörja åt sidan.

Skär baconet i tunna strimlor och stek långsamt på låg värme tills det börjar krispa till sig. Ta upp baconet och låt rinna av på hushållspapper, men häll inte ut baconfettet ur pannan.

Rör ihop smör med miso.

Stek schalottenlöken försiktigt i baconfettet tills löken mjuknat. Häll i majskorn (och eventuell majssörja) och dra flera rejäla drag med pepparkvarnen över alltsammans. Höj värmen och stek under ständig omrörning tills majskornen börjar få fin färg, 3-4 minuter. Tillsätt misosmöret och kamutvete (och lite vatten om det verkar för tjockt) och fortsätt steka tills majskornen känns klara, max några minuter.

Rör i bacon och hälften av vårlöken.

Servera med vildsvinsytterfilén, sous vide-ägg och resten av vårlöken.

Share: