Hemgjord granola med råg, havre, mandel och kokossocker.

Jag tycker om mat, men jag tycker inte om frukost. Svensk frukost, that is.

Det är något med kall mat när jag precis har vaknat, det har aldrig passat mig och min mage riktigt. Jag föredrar i stället en kopp svart kaffe och en macka eller croissant. Alternativt lagad mat. Men vem orkar göra kålpudding eller fisksoppa på morgonen?

Men det finns faktiskt ett men. Kall frukost kan vara okej under vissa omständigheter.

Oftast är de här omständigheterna tätt sammankopplade med min supermüsli, eller granola om ni så vill. Den får mig inte bara att äta fil/yoghurt/kefir på morgonen. Den får mig till och med att uppskatta det.

När det gäller granola vs müsli, förresten. Följande gäller:

Müsli: torrt, tråkigt, inte gott.

Müsli efter ugnsbesök (granola): knaprigt, gôrskôj, gott.

Granola är dessutom sprättlätt att göra och kräver mycket liten ansträngning. Från början innehöll receptet råsocker, men jag har fått för mig att kokossocker är åtminstone något nyttigare. Man kan egentligen söta med lite vad man vill, äppeljuice har jag också testat med lyckat resultat. Testa på!

Hemgjord granola

  • 5 dl rågflingor
  • 5 dl havregryn
  • 100 g mandel eller valnötter, grovhackade
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl kokossocker
  • 2 dl vatten
  • 5 msk neutral matolja (ej olivolja)
  • 2-3 dl russin

Blanda alla torra ingredienser utom russin på en bakplåtspapperförsedd plåt. Bred ut i jämnt lager.

Blanda vatten och olja och häll över ingredienserna på plåten. Ner med tassarna i blandningen och krama ihop så att det blir lagom stora “klumpar”.

Ugn, 175 grader, cirka 20 minuter. Rör om med jämna mellanrum.

Blanda ner russin när röran är kall.

Häll upp i lufttät burk och ställ utom synhåll från dig själv. Det är annars väldigt lätt att snabbt tömma burken genom att småäta granolan som godis varje gång man passerar den. Vilket i och för sig inte behöver vara fel.

Share: