Gỏi cuốn - viatnemiska vårrullar

Jag är inte vad man skulle kalla en händig person. Så det blir sällan vare sig rakt, symmetriskt eller alls särskilt elegant när jag lagar och lägger upp mat. Detta gäller allra mest första gången jag gör en rätt.

Som till exempel gỏi cuốn – också känt som viatnemiska vårrullar eller sommarrullar – som jag gav mig på häromdagen.

Jag har gladeligen ätit dem många gånger tidigare, men nu var det premiär för mitt eget goi cuon-hantverk. Och jag vågar nog med säkerhet säga att ingen vietnames med självaktning skulle ge mig annat än ett “bra försök, men …” i betyg.

För fula

De såg helt enkelt för bedrövliga ut.

Men de smakade faktiskt gott. Och det är det som är det viktigaste. Eh …

Detta bildspel kräver JavaScript.

Doppade i en av mina favoritdippsåser, nước chấm, blev det en perfekt och fräsch sensommarlunch på balkongen.
Det fina med vietnamesiska vårrullar är att det är en sån där rätt som man kan variera efter eget huvud i all oändlighet. Jag fyllde dem helt enkelt med det jag hade hemma för dagen: morötter, gurka, vårlök, glasnudlar, jordnötter, mynta.

Räkor hade också varit mumma i, men dels hade jag inga hemma och dels är det bra att äta vegetariskt.

Så rullar man

Själva rullandet är inte det minsta knepigt. Nu kanske du tänker “app app app, vänta lite, ska jag lita på en tjomme som inte ens lyckades få till två likadant formade vårrullar?”.

Det är en helt rimlig invändning och därför låter jag dig nu välja att rulla precis som du själv vill eller, på egen risk, följa följande instruktioner: 

Blöt rispapper (bánh tráng) snabbt – jag använde det något avsvalnade kokvattnet från glasnudlarna – och lägg på plan yta. Lägg ingredienserna på den nedre tredjedelen (mjukare saker först eftersom “vassa” ingredienser riskerar att göra hål på rullen).

Därefter rullar man uppåt ett “varv” innan man viker in sidorna och rullar vidare tills den är klar.

Jag utgick från de här instruktionerna, men läste som vanligt slarvigt och gjorde allting upp och ner. Och det gick ju inget vidare heller.

 

Goi cuon med nuoc cham

Vietnamesiska vårrullar

  • Rispapper
  • Glasnudlar
  • Morot
  • Gurka
  • Vårlök
  • Mynta
  • Jordnötter

Tillaga nudlarna så som förpackningen råder. Ta ur med spaghettislev, behåll vattnet. Skär morot, gurka och vårlök i tunna strimlor. Hacka jordnötterna.

Doppa ett rispapper snabbt i vattnet, lägg på plan yta. Lägg i lagom mängd fyllning (mjukaste sakerna underst), och rulla ihop.

Doppa i dippsåsen.

 

Nuoc cham

  • 2 msk socker
  • 3 msk fisksås
  • 3 msk risvinäger (eller vitvinsvinäger)
  • 1 dl hett vatten
  • 1 lime
  • 1 färsk chili, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, hackad

Lös upp sockret i vattnet. Blanda i övriga ingredienser. Smaka av.

Share: