Fläsksida med koriandergremolata, majs och chorizo

Tag ett recept från en superduktig och inspirerande kock. Tag ett ett annat från en lika superduktig och inspirerande kock. Kombinera dessa tu och underverk skapas.

Jag har, tror jag, lagat något av det godaste jag har lagat, hajar ni? Här nedan följer snart ett recept på tryckkokat fläsk med chorizo- och majssallad, gremolata på koriander och pinjenötter samt Pedro Ximénez-sås.

Masterchef Australia

Det är på så sätt att på måndag börjar den nya säsongen av Masterchef Australia. Ni tappra stackare som har läst den här bloggen tidigare kan ha noterat att det är ett av mina favoritprogram. Det är rätt och slätt orättvist att bedöma Sveriges mästerkock efter att ha sett dess australiska motsvarighet, men det gör jag ändå. Deltagarna, domarna, budgeten … allt är liksom sjuttielva nivåer över den svenska upplagan.

Man LÄR SIG att laga mat genom Masterchef Australia (något jag aldrig upplever med Mästerkocken), och mycket av min matlagningsinspiration kommer därför också därifrån.

Den här rätten är således en kombination av två olika Masterchef-recept, från två av fjolårets deltagare: Elena Duggan och Matt Sinclair.

Jag älskar Matt

 Alltså, Matt, jag måste bara säga … jag älskar Matt. Det är en man crush i full blom, jag erkänner. Det kan möjligtvis förhålla sig på så sätt att min sambo är duktigt trött på att jag, utan att släppa blicken från paddan där ytterligare ett Masterchef Australia-avsnitt (som jag antagligen sett ett par gånger tidigare redan) rullar, mumlar saker som: ”Kolla vad Matt lagar!”, ”Titta vad glad Matt blev!”, ”Åh, nu fick Matt ett brev från sin fru och gråter!”, ”ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅH, MATT!”.

Min sambo vet fortfarande inte vem Matt är.

Han verkar i alla fall superhärlig. Och nu har han dessutom öppnat en fancy food truck som heter Ten piece cutlery (för att fingrarna är de bästa besticken, åh Matt så FINURLIGT) så nu måste jag åka till Brisbane tydligen.

Och tack vare Matt och Elena (som också verkar superhärlig) har jag nu ett jättejättejääääähääätttesmarrigt recept att bjuda på.

Tryckkokat fläsk

Man tar en tryckkokare, i den steker man lite goa grejer som lök, vitlök, paprika, sardeller och paprikapulver. Man lägger till en hel fläsksida och häller på Pedro Ximénez och kycklingbuljong. Sedan tryckkokar man hela härligheten i sisådär 30-40 minuter. Man skär upp fläsksidan, steker den och reducerar samtidigt buljongen tillsammans med lite socker så man får en glazeig sås.

Detta serveras sedan med god ajvar, gremolata på koriander, pinjenötter och citron och hårt stekt chorizo och majs.

NI HÖR JU SJÄLVA.

Nu har jag inte tid med detta mer. Måste gå och tryckkoka något.

Fläsksida med koriandergremolata, majs och chorizo

4 personer

Fläsksida med koriandergremolata, majs och chorizo

Fläsksida med koriandergremolata, majs och chorizo

Fläsket

  • Hel fläsksida, 500-700 g
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 röd paprika, hackad
  • 5 klyftor vitlök, lätt krossade
  • 3-4 sardeller, hackade
  • 1 röd chili, hackad
  • 1 rejäl nypa rökt paprikapulver
  • 2 dl Pedro Ximénez
  • 500 ml kycklingbuljong
  • 1 nypa saffran
  • Rivet skal från 1 citron

Pedro Ximénez-sås

  • 2-3 dl av buljongen
  • 2-3 msk socker
  • Chorizo- och majssallad
  • Fyra färska chorizo-korvar
  • Ett par nävar majs, fryst går fint
  • Lime

Gremolata

  • En kruka koriander, hackad
  • 50 g pinjenötter, rostade
  • En halv citron, endast köttet, finhackat

+ Ajvar

Sätt tryckkokaren på medelhög värme och häll i en rejäl skvätt olja. Stek lök, paprika, vitlök, sardeller, chili och paprikapulver tills löken mjuknat. Lägg i hela fläsksidan och häll på Pedro Ximénez och kycklingbuljong. Skruva på locket och tryckkoka i ca 35 minuter.

Stäng sedan av plattan och låt trycket sjunka.

Under tiden som fläsksidan tillagas (eller medan trycket sjunker): ta bort skinnet från chorizon och skär i småbitar. Stek på medelvärme tills korven är knaprig och lägg sedan över bitarna på hushållspapper för att rinna av (men häll inte bort oljan som släppt under stekningen). Stek majsen i chorizofettet tills den har fått lite yta. Blanda med chorizon i en skål, salta, häll på lite olja och kläm över lite lime. Ställ åt sidan.

När trycket återgått till det normala, ta ut fläsksidan och sila av och spara buljongen. Skär fläsksidan i centimetertjocka skivor och stek på medelhög värme tills gyllenbrunt. Se under tiden upp för projektiler av fett som tenderar att skjutas iväg från pannan.

Häll samtidigt ett par deciliter av buljongen i en liten stekpanna eller en sauteuse. Tillsätt 2–3 msk socker och reducera till glazeliknande sås.

Blanda koriander, pinjenötter och citron med lite olja och salt till gremolatan.

För att servera:

Stryk på en klick ajvar i botten av en tallrik. Strö över lite av majs- och chorizoblandningen, lägg på ett par–tre skivor fläsk och häll över lite av såsen. Toppa med gremolata.

Share: