En dag kvar till julafton och jag är nästan redan trött på julmat. Jag brukar nästan aldrig äta julbord innan dopparedagen infinner sig men i år har det redan blivit nästan märkligt mycket sill, lax, Janssons osv.

Förutom julbord på lokal har det blivit både glöggmingel med föräldrar och svärföräldrar samt ett och annat julbord med vänner. Och redan ganska många vörtmackor med julskinka och senap.

Glöggmys med snittar, julgodis, saffranslängder och mjuk pepparkaka.

Glöggmys med snittar, julgodis, saffranslängder och mjuk pepparkaka.

Ja, det är vodka på bordet. Men har man ingen julsnaps så får man helt enkelt improvisera.

Det har helt enkelt blivit lite mycket av juliga läckerheter hittills, så nu hoppas jag på en julafton med lite fräschare inslag på bordet. Fast när jag väl står där framför den varmrökta laxen, långkålen, de finska jullådorna och den inlagda sillen så kommer jag nog vara ganska tillfreds ändå.

Men i dag blir det inget sådant. I dag nöjer jag mig med något lätt, och sköljer ner det med den här juliga drinken, som jag helt fräckt kopierat i princip rakt av från Allt om mats julnummer.

God jul-drink

Till 6-8 drinkar (beroende på glasstorlek)

  • 1 förpackning Varm och Kall äppelvin.
  • 1 dl konjak
  • 1 dl saft från apelsin (eller apelsinjuice, som jag tog eftersom jag bara hade en apelsin)
  • 1 dl koncentrerad tranbärssaft
  • Ett par stänk angostura bitter
  • Frysta lingon
  • Is
  • Apelsinklyftor med kryddnejlikor
  • Grankvistar

Blanda vin, sprit, saft och bitters i någon form av behållare.

Fyll glas med is och lingon. Häll på drinken. Garnera med apelsinklyftor och gran.

God jul!

Share: