Chokladfondant för en person.

Kroppen värker, ansiktet hettar. Jag är sjuk. Och ensam hemma dessutom. Det är helt enkelt väldigt synd om mig.

Så vad göra? Jag tänker glass. Eller choklad. Och choklad, förresten. Glass OCH choklad.

När man är sjuk får det inte vara krångligt och det ska gå snabbt. Det får gärna innebära exakt noll kraftansträngning, men det var tyvärr inte möjligt denna snoriga dag. Vaniljglass hade jag, men jag ville ha choklad också. Jag krävde choklad. Och min vaniljglass krävde mer specifikt chokladfondant.

Till problemet. Nästan alla recept gäller fyra, sex, åtta eller till och med ännu fler chokladfondanter. Jag gillar sötsaker men det finns gränser. Och ibland vill jag bara ha EN av någonting. Jag ville ha en chokladfondant. Men hur gör man det?

Som tur är har nästan alla ens tankar tänkts tidigare av någon annan. Jag behövde inte skala ner något recept, jag behövde bara följa Susan på The Kiwi Cooks instruktioner. Och det blev toppen!

Så om du också känner dig hängig och ensam – här är receptet för dig. Jag lovar, det lindrar.

Chokladfondant för en person

  • 30 g mörk choklad av bra kvalitet
  • 30 g smör + lite till formen
  • 30 g florsocker
  • En nypa salt
  • 1 ägg
  • 1 rågad msk vetemjöl
  • Kakao

Sätt ugnen på 200 grader.

Ta EN ramekin/valfri ugnssäker form och smöra den noga. Pudra kakao i formen.

Smält samman smör och choklad – antingen över vattenbad eller i mikron.

Vispa upp florsocker, ägg och salt tills det är väl blandat.

Häll lite av det smälta chokladsmöret i äggblandningen och vispa (så att de båda blandningarna får samma temperatur och du undviker äggröra). Häll i resten av chokladsmöret.

Vänd i mjölet och häll upp i formen.

In i ugnen och håll koll på fondanten. När toppen precis är tillagad är kanterna det också (för mig tog det 13 minuter). Ta ut och stjälp upp på fat. Servera med god vaniljglass.

Krya på dig.

Share: